Deze grote bedrijven worden geraakt door de ‘val’ van FTX

De stofwolken van de spectaculaire ineenstorting van FTX zijn nog niet opgetrokken of het speculeren over verdere slachtoffers is begonnen. Net als bij het Terra-schandaal van mei 2022, zijn er ook bij FTX enkele grote namen betrokken. Op het lijstje met investeerders vinden we onder andere BlackRock, Circle en een Canadees pensioenfonds terug.

Pensioenfonds in de problemen

Te beginnen met het Canadese pensioenfonds voor leraren, het op twee na grootste pensioenfonds van het land. Zij investeerden inmiddels één jaar geleden in FTX tegen een waardering van 25 miljard dollar. Dit betekent overigens niet dat ze daadwerkelijk dat bedrag investeerden.

Op dit moment is het niet duidelijk hoeveel het pensioenfonds precies investeerde, maar ze waren onderdeel van een ronde van 420 miljoen dollar in oktober 2021. Destijds waren zij één van de 69 investeerders.

Over de gehele linie zal de schade dus meevallen voor het pensioenfonds. In totaal beheert het fonds namelijk voor 242,5 miljoen dollar aan assets. Het fonds beheert de pensioenen voor een groep van 333.000 actieve en gepensioneerde docenten.

Tiger Global het grootste slachtoffer

Het Tiger Global van Chase Coleman lijkt vooralsnog het voornaamste slachtoffer van de ineenstorting van FTX. Het fonds van Coleman investeerde in twee afzonderlijke investeringsrondes in het FTX van Sam Bankman-Fried. Voor de eerste maal tijdens de ronde van oktober 2021 die tegen een waardering van 25 miljard dollar werd georganiseerd.

Daarna deed het in januari 2022 nogmaals mee aan een investeringsronde waarin FTX een waarde van 32 miljard dollar opgeplakt kreeg. Zo zie je maar hoe snel vermogens kunnen verdampen in de snelle en meedogenloze crypto-wereld. Net als bij de implosie van Terra, ging er ook de afgelopen 24 uur voor miljarden dollars aan vermogen in rook op.

Het “Lehman moment” van crypto

Ook het Circle van CEO en oprichter Jeremy Allaire is betrokken als investeerder bij FTX. Hij noemt de huidige situatie het “Lehman Brothers” moment voor crypto. “Als iemand die al 10 jaar betrokken is bij deze industrie, is het teleurstellend om te zien dat een technologie die is bedacht als reactie op de gebeurtenissen bij Lehman, nu zijn eigen versie van dit schandaal heeft”, aldus Allaire in een eerste reactie.

Daarmee vergeet Allaire even dat Bitcoin is bedacht als reactie op de problemen in het traditionele financiële systeem. Bitcoin functioneert nog altijd naar behoren en trekt zich in feite, op de koersbewegingen na, niets aan van de problematiek rondom FTX. Tot nu toe zijn het altijd externe partijen en altcoins waar de ellende zich voordoet. Wat dat betreft is het jammer dat dit soort gebeurtenissen ook een impact hebben op de reputatie van Bitcoin.

BlockFi in de problemen?

Het omvallen van FTX heeft mogelijk ook gevolgen voor andere partijen binnen de crypto-industrie. Als gevolg van het omvallen van Terra, kwam BlockFi in de problemen. FTX bracht destijds redding voor het leenplatform, door een kredietlijn van 400 miljoen dollar te verstrekken. Als we BlockFi-oprichter Flori Marquez mogen geloven, dan is er bij BlockFi op dit moment echter niets aan de hand.

“We blijven tot tenminste eind 2023 een platform dat volledig onafhankelijk van FTX opereert”, aldus Marquez via Twitter. Tot nu toe loopt alles nog op rolletjes bij BlockFi, maar ook hierbij geldt dat het een kwestie van afwachten is. De ellende is waarschijnlijk nog niet voorbij, wat we ook aan de koersen van de grotere munten kunnen zien.

Bitcoin noteert voor de afgelopen 24 uur een min van 11,09 procent en staat op 17.557 euro. Bij Ethereum gaat het nog een stuk slechter. Daar moeten ze op dit moment een min van 20,22 procent opschrijven voor de afgelopen 24 uur, wat Ether op een koers van 1.187 euro brengt.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.