Bitcoin daalt tot 13.000 euro op FTX, wanneer stopt het bloeden?

Het gaat niet goed met de cryptomarkt. Bedrijven staan op omvallen en de koersen zakken in elkaar. Bitcoin is gisteravond op de meeste beurzen gezakt tot 15.550 euro. De koersgrafiek van cryptobeurs FTX laat zelfs zien dat Bitcoin onder de 13.000 euro is gedoken.

Bitcoin koers daalt hard en snel

In de grafiek hieronder staat elke candle voor 4 uur. De Bitcoin koers ziet er zo dramatisch uit en lijkt elke houvast kwijt te zijn. Een paar dagen geleden flirtte Bitcoin nog met 21.600 euro, maar er werd gewetenloos naar links geswiped.

De grafiek komt van BitFinex, een beurs waar niets mee aan de hand is.

Bron: BitFinex

Onrust FTX zorgt voor Bitcoin van 13.000 euro

Zelden is het zo duidelijk waarom Bitcoin daalt of stijgt, maar je kan nu wel met zekerheid zeggen dat het falen van cryptobeurs FTX hier aan ten grondslag ligt. Even leek het of Binance hulp kon bieden, maar de beurs heeft de boeken ingezien van FTX en besloot zijn handen er van af te trekken.

Hoewel FTX dus op omvallen staat, werken veel functies van de beurs nog gewoon. Zo kan je de koersen nog inzien. In de grafiek hieronder wordt de waarde van Bitcoin uitgedrukt in euro’s en is de data afkomstig van FTX.

Elke candle staat voor 1 uur en zoals je kan zien is Bitcoin zelfs onder de 13.000 euro gedoken.

Bron: FTX

Gokken op een lagere Bitcoin koers

Dat zorgde uiteraard voor nog meer paniek op de markt en slimme traders openden een shortpositie. Een shortpositie betekent dat je een zogenaamd futurescontract aangaat, en hiermee gokt dat Bitcoin in de toekomst minder waard wordt.

Gokken op Bitcoin tot in het oneindige

Dit gokken is op momenten van een zekere stijging of daling (voor zo ver dat bestaat) aantrekkelijk voor traders. Zeker omdat crypto-futures contracten hebben zonder eindtijd en je dus altijd kan sluiten. Het gevaar is dat je dan altijd de koers in de gaten moet houden anders ben je zo alles kwijt.

Voor zo’n oneindig contract moet je overigens een onderpand leveren. Als je contract in gevaar komt, dan neemt de beurs waar je dat contract mee hebt afgesloten iets uit dat onderpand om je gok te kunnen dekken.

Bitcoin shortposities geliquideerd

Volgens analysebureau Santiment heeft de koersdaling van Bitcoin veel traders overtuigd om een shortpositie in te nemen. Data van het on-chain analyseplatform laat zien dat cryptobeurs DyDx sinds augustus de hoogste verhouding van weddenschappen tegen de prijs van BTC heeft geregistreerd.

Maar geen enkele koers (op de koers van FTT na dan), gaat ongestoord omlaag.

Door zo’n herstelmoment verliezen veel traders hun gunstige shortpositie en kan het onderpand leeg raken. Het is dan maar de vraag hoe diep de zakken van de trader zijn om dat onderpand aan te blijven vullen. Volgens Santiment is dat vanochtend gebeurt.

Bitcoin bodem bereikt op FTX?

Maar er is nog iets interessants aan de hand. Bitcoin is op FTX dus gedaald tot 13.000 euro, veel klanten vrezen dat ze hun coins niet meer van de beurs kunnen halen en hebben agressief een long geopend, het tegenovergestelde van een short. Ze gokken dus dat Bitcoin de bodem heeft bereikt en weer zal herstellen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.