BlockFi heeft aanvraag ingediend voor bitcoin spot ETF

Het Amerikaanse crypto-bedrijf BlockFi en investeringsbedrijf Neuberger Berman hebben vandaag samen een aanvraag ingediend voor een Bitcoin spot exchange-traded fund (ETF) bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Wat is BlockFi?

BlockFi is een gedecentraliseerd financieringsplatform dat handels-, uitleen- en uitleendiensten aanbiedt. Dit kun je vergelijken met een bank, maar dan in de cryptowereld. Je kan bitcoin en andere coins storten en je ontvangt hier rente over. Tegelijkertijd kan dit als onderpand dienen om geld te lenen, daarnaast kan je je account linken aan een creditcard van BlockFi. Toezichthouders zijn hier niet blij mee.

Toezichthouders niet blij

Het bedrijf staat onder toezicht van regelgevende instanties in meerdere staten in de VS. In juli ontving het bedrijf een bevel tot staken dat is uitgevaardigd door de procureur-generaal van de staat New Jersey. In die staat worden de producten en diensten van BlockFi als effecten beschouwd. De ingangsdatum van het bevel tot staken is echter meerdere keren uitgesteld. In dezelfde maand waarschuwden de Alabama Securities Commission en de Texas State Securities BlockFi ook. Ze zijn namelijk ook bezorgd dat de rente-producten mogelijk niet-geregistreerde effecten zijn. Aan het einde van juli maand Vermont en Kentucky ook kennisgevingen aan BlockFi gestuurd.

BlockFi is niet het enige bedrijf dat problemen heeft met het uitlenen van producten. In september dreigde de SEC Coinbase aan te klagen als het zijn geplande leenproduct zou lanceren. Coinbase annuleerde later de lancering van zijn uitleenproduct om een ​​juridische strijd te voorkomen.

Unieke bitcoin ETF

Er zijn al een drietal bitcoin-ETF’s gelanceerd in de Verenigde Staten. Deze drie ETF’s worden echter ondersteund door futurescontracten op bitcoin. Dus dat zijn afgeleide producten van een afgeleid product van bitcoin. De aanvraag van BlockFi is voor een spot Bitcoin ETF die fysiek wordt ondersteund door Bitcoin. Dit betekent dat de ETF aandelen zal aanbieden die gekoppeld zijn aan de prijs op de spotmarkt van Bitcoin.

Er zijn geruchten dat Grayscale met hetzelfde bezig is. Als de aanvraag van BlockFi (of Grayscale) wordt goedgekeurd, zou dit de eerste bitcoin-spot-ETF in de VS zijn. Deze aandelen worden vervolgens verhandeld op de New York Stock Exchange.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.