Canada zet bitcoin adressen trucker protesten op zwarte lijst
De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) heeft de financiële wereld in Canada bevolen om bitcoin-transacties van adressen gerelateerd aan de Trucker-protesten te weigeren. Eerder haalden de protestanten in korte tijd miljoenen op via het inzamelplatform GoFundMe. Het duurde echter niet lang voordat de Canadese overheid besloot de fondsen op GoFundMe te bevriezen. Als reactie daarop opende een groep bitcoiners de mogelijkheid om dat verbod te omzeilen met een bitcoin-inzamelingsactie.
Bitcoin is in potentie een manier om het traditionele financiële systeem en de lange arm van de overheid te omzeilen. Nu grijpt de Canadese overheid dus ook in op de bitcoin-actie en staat ons een interessant schouwspel te wachten. Lukt het de groep die achter de inzamelingsactie zit om de bitcoin bij de truckers te krijgen of is de overheid op dit moment nog te groot voor bitcoin? Er is inmiddels een zwarte lijst met bitcoin-adressen gepubliceerd, maar er zijn genoeg opties om de bitcoin op andere manieren te liquideren. De vraag is of de bitcoiners die met naam en toenaam aan de actie zijn verbonden dat risico durven te nemen.
29 adressen met meer dan 1 miljoen dollar aan bitcoin
De 29 adressen die inmiddels op een zwarte lijst staan beheren in totaal een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar. Wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 900.000 euro. Geld waar het vrijheidskonvooi in Canada op zit te wachten. Maar als het aan de politiemacht van Canada ligt komt dat geld in ieder geval niet bij de truckers terecht. Het is interessant om te zien hoe bitcoin nu ook op het hoogste politieke niveau een rol begint te spelen in de strijd om vrijheid.
Het is in ieder geval een kans voor bitcoin om zich te bewijzen als een vorm van geld waar overheden of andere machten weinig over te zeggen hebben. De RCMP geeft aan interesse te hebben in iedere beweging van de fondsen. “Alle informatie over transacties of voorgestelde transacties in relatie tot deze adressen moet direct gecommuniceerd worden aan de commissaris van de RCMP.”
Dat maakt de situatie er voor de Canadese truckers niet eenvoudiger op. Natuurlijk is het mogelijk om op het bitcoin netwerk transacties te doen met de opgehaalde fondsen. Maar de realiteit is dat er Canadese dollars nodig zijn om het konvooi te onderhouden. Tenzij er manieren worden gevonden om mensen direct met bitcoin te betalen, zonder dat die daarbij zelf in de problemen komen.
Niet duidelijk of zwarte lijst beperkt blijft tot deze adressen
Wat de situatie extra interessant maakt is dat het een mooie test is voor de reactie van overheden indien de fondsen in beweging komen. In hoeverre komen adressen die later in bezit komen van deze bitcoin ook op zwarte lijsten terecht en voor hoe lang? Het zou kunnen dat bepaalde bitcoin hierdoor een zwart randje krijgen en in theorie minder waard zijn dan andere bitcoin.
Dat lijkt een onwaarschijnlijk scenario, maar het is niet uit te sluiten en dat zou geen goede ontwikkeling voor bitcoin zijn. Bitcoin is namelijk bijzonder omdat het een vorm van inwisselbare schaarste is. Als je bij iedere transactie moet controleren of de bitcoin die je ontvangt niet ergens op een zwarte lijst staan, dan gaat dat ten koste van de waarde van bitcoin.
Alles bij elkaar is het een schouwspel dat ons weer een hoop kan leren over de toekomst van bitcoin. In ieder geval als het om Canada gaat. Wat doet de overheid met bitcoin als het compleet in het nauw gedreven wordt? Dat is wat we de komende weken tot maanden zullen zien. Wordt vervolgd.