Cardano helpt wijnmakers met certificering en authenticiteit op blockchain

Het nationaal wijnagentschap van Georgië wil de internationale reputatie van hun wijnen verbeteren. Daarvoor hebben ze de hulp ingeschakeld van drie organisaties, waaronder The Cardano Foundation. Het idee is om het productieproces met blockchaintechnologie transparanter te maken.

Cardano track & trace voor wijn

De Cardano Foundation zal samenwerken met Bolnisi Winemakers Association, Scantrust en het wijnagentschap. Samen willen ze de kwaliteit en authenticiteit van Georgische wijn waarborgen en vastleggen op de blockchain van Cardano. Dit kun je zien als een soort publieke track & trace voor wijn, waar de wijn van druif tot winkel gevolgd kan worden.

Er wordt gestart met een proefprogramma, deze omvat 100.000 flessen wijn die in het voorjaar worden gebotteld in Bolnisi, een stad in de regio Kvemo Kartli. Consumenten kunnen de authenticiteit ervan controleren met behulp van een unieke QR-code.

Cardano blockchain op grote schaal inzetbaar

Levan Mekhuzla, voorzitter van de Georgische wijnclub, zegt dat de technologie van Cardano het mogelijk maakt om traceerbaarheid van de transportketen op grote schaal in te zetten. Daarnaast zal het agentschap de blockchain van Cardano gebruiken om openbare, verifieerbare records te creëren op basis van bestaande wijncertificeringsgegevens. Dit is voor wijnen die bedoeld zijn voor de export.

Frederik Gregaard, CEO van de Cardano Foundation: “Bij de Cardano Foundation zijn we gefocust op het ontwikkelen van veilige, transparante en verantwoordelijke oplossingen voor een positieve impact. Deze samenwerking tussen Bolnisi Winemakers Association, Scantrust en het Georgian National Wine Agency is een perfect voorbeeld van het gebruik van blockchain om een ​​reëel probleem op te lossen: het vergroten van het vertrouwen.”

Scantrust en Cardano zijn oude bekenden

Cardano werkt sinds april 2021 samen met Scantrust. Destijds zijn ze een test gestart met de Georgische wijnproducent Baia’s Wines. Baia’s Wines is een echt familiebedrijf en ze exporteren naar tientallen landen. In het bedrijf werken drie generaties wijnmakers en het staat nu onder leiding van de zusters Abuladze, van wie er één de felbegeerde Forbes ‘30 Under 30 ’ lijst haalde.

Er is geen informatie beschikbaar over hoe deze samenwerking verlopen is, maar het feit dat dé wijnorganisatie van Georgië hier een vervolg aan wil geven, spreekt boekdelen.

Nathan Anderson, CEO van Scantrust, legt uit wat deze samenwerking betekent:

“Door gebruik te maken van het verbonden goederenplatform van Scantrust en een naadloze integratie met de transactionele metadata van Cardano, kunnen merkeigenaren consumenten transparante, gemakkelijke toegang bieden. Ze hebben het volledige oorsprongsverhaal van het product in hun handen en hiermee vergroot je het vertrouwen in wat ze kopen.”

Metadataconnector van Cardano zorgt voor lage kosten

Daarnaast zegt Anderson dat de Cardano Foundation een metadataconnector heeft gebouwd, wat er volgens hem voor zorgt dat alles wat op de achtergrond gebeurt, tegen lage kosten kan worden uitgevoerd. De pilot van vorig jaar is de eerste keer dat deze connector gebruikt wordt voor commerciële doeleinden.

Waarom Cardano en niet VeChain?

Het is bijzonder dat de Georgische wijnmakers bij Cardano zijn uitgekomen, en niet bij VeChain. VeChain bouwde in 2018 al een soortgelijk track & trace-systeem voor om namaak wijnen op de Chinese markt tegen te gaan.

Hier gebruikten ze geen QR-code voor, maar een NFC-chip. Het hele traceerplatform wordt gecontroleerd door twee overheidsinstanties en de informatie die is opgeslagen op de blockchain wordt door onafhankelijk auditors geverifieerd.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.