Carrefour gebruikt blockchain Ethereum als verlengstuk van verpakkingen om vertrouwen te winnen

Vandaag sprak Emmanuel Delerm van de Franse supermarktketen Carrefour tijdens de Blockchain Expo in Amsterdam, over hoe zij blockchain gebruiken. Wij waren erbij en doen verslag. Delerm zegt dat alles begint en eindigt met consumentenvertrouwen.

Vertrouwen winnen

Hoe kan ik het vertrouwen van consumenten in onze producten vergroten? Met meer transparantie. Maar hoe maak je producten transparanter? Met die vraag ging Delerm de boer op. Letterlijk, want de meeste verse producten van Carrefour komen van Franse boeren.

Neem als voorbeeld de kippen van Carrefour, consumenten moesten inzicht kunnen krijgen in waar de kip vandaan kwam en of de kip wel een goed leven heeft gehad. Je kan wat informatie kwijt op de verpakking, maar niet veel.

Gebruik blockchain, en je kan iedereen die deelneemt aan de voedselketen informatie laten toevoegen. Denk hierbij aan informatie over wanneer, waar en bij wie de kip uit het ei is gekropen. Waar en hoe lang de kip geleefd heeft (ook belangrijk voor bepaalde kwaliteitscertificaten), wat de kip gegeten heeft en welke weg de kip heeft afgelegd om uiteindelijk in de schappen te belanden.

Boeren worden er beter van

Een neveneffect waar Carrefour zich bewust van is, is dat dit ook goede promotie is voor de boeren zelf. De consument krijgt zo niet contact met de supermarkt, maar krijgt ook informatie over de boeren.

Vooralsnog krijg je toegang tot de Carrefour portal door een QR-code te scannen. Dat is voor velen nog een drempel en daar is Delerm zich van bewust. “Momenteel werken we aan een alternatief, waarbij je alleen je telefoon tegen de verpakking hoeft aan te houden.”

Carrefour maakt gebruik van de blockchain van Ethereum.

 

Wanneer je de QR-code scant kom je op deze website terecht

 

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.