Chinese centrale bank zet volgende grote stap in expansie digitale yuan

China maakt zich klaar om het aantal testlocaties van de digitale yuan flink uit te breiden. Volgens Lan Zou, het hoofd monetair beleid bij de People’s Bank of China, is de digitale yuan tot op heden een groot succes. “De testrondes tijdens de eerste helft van 2022, waarin de digitale yuan onder andere als betaalmiddel voor de olympische spelen fungeerde, waren een spectaculair succes”, aldus Zou.

Bijna 300 miljoen transacties

Volgens de laatste data hebben Chinese consumenten in totaal 264 miljoen transacties gedaan met de digitale yuan. Tot 31 mei waren die transacties goed voor een volume van 83 miljard CNY (ongeveer 12,35 miljard euro). Inmiddels accepteren meer dan 4.567.000 winkeliers de digitale yuan. De volgende stap is volgens Zou om het aantal testlocaties en de technologische mogelijkheden uit te breiden.

Vooral dat laatste is interessant, omdat Zou daarmee waarschijnlijk doelt op het toevoegen van extra controlemogelijkheden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan restricties op waar Chinezen hun digital yuans kunnen uitgeven en gepersonaliseerde rentes. Tijdens de lockdowns hebben we hier al dingen van teruggezien.

Gedurende de pandemie heeft de Chinese bevolking namelijk al meerdere “airdrops” ontvangen. In feite zijn dit schenkingen in de vorm van de digitale yuan die vervolgens bij specifieke winkels uitgegeven mogen worden. Deze airdrops waren voor de Chinese overheid ook een middel om de economie aan de gang te houden. Behalve voor persoonlijke uitgaven, konden Chinezen de digitale yuans ook gebruiken om hun belasting of andere rekeningen te betalen.

Buitenlands geld converteren naar digitale yuan

In november 2021 onthulde de Chinese centrale bank een machine waarmee buitenlandse valuta in digitale yuans omgezet kunnen worden. Gebruikers van de machines moeten hun paspoort aan de transacties koppelen, maar hebben geen bankrekening nodig. De machine werd onthuld tijdens de International Import Expo in Shanghai en ondersteunt 17 vreemde valuta.

Dit is een interessante ontwikkeling omdat ook buitenlanders in China sinds mei 2021 de digitale yuan kunnen gebruiken. Het bijzondere is dat de applicatie op te zetten is zonder dat je daarvoor persoonsgegevens hoeft achter te laten. Om de applicatie aan de praat te krijgen, heb je alleen een telefoonnummer nodig. Van echte privacy kunnen we echter niet spreken, aangezien je bij het opladen van de wallet alsnog je persoonsgegevens moet achterlaten.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het feit dat China vol inzet op hun eigen digitale centralebankgeld, betekent dat China een lastig verhaal zal blijven voor bitcoin. Na het mining-verbod van 2021 en het eerdere verbod om een handelsplatform te exploiteren, lijkt er op dit moment weinig perspectief voor bitcoin te zijn. Ergens past deze strategie en werkwijze ook wel bij China. Bitcoin is immers, in tegenstelling tot digitaal centralebankgeld, een valuta waar overheden weinig tot geen controle over hebben.

Het is nog zacht uitgedrukt om te zeggen dat de eigenschappen van bitcoin botsen met het Chinese gedachtegoed. Wat dat betreft past bitcoin beter bij de Westerse wereld, waar vrijheid en individuele soevereiniteit belangrijker wordt geacht. Het is dan ook geen verrassing om te zien dat Westerse wetgevers vaker op zoek zijn naar een oplossing voor bitcoin, dan simpelweg te pleiten voor een verbod. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre we in het Westen op vergelijkbare initiatieven moeten rekenen als de Chinese digitale yuan.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.