Primeur: Bitcoin beurs Coinbase en BlockFi maken zich op voor beursgang (IPO) in Amerika

Opvallend nieuws van de New York Times. Cryptocurrency beurs Coinbase zou zijn begonnen met de voorbereidingen voor een beursnotering. Anonieme bronnen vertellen aan de Amerikaanse krant dat Coinbase via een Initial Public Offering (IPO) later dit jaar een beursgang probeert te verkrijgen. Uniek, want dit is nog geen enkele cryptobeurs gelukt.

Coinbase is opgericht in juni 2012 door Brian Armstrong, en is een van de grootste beurzen op de cryptomarkt. De cryptobeurs is in 102 landen actief en heeft meer dan 30 miljoen klanten wereldwijd.

Eerst toestemming van de SEC

Voordat Coinbase op de beurs kan, moet de exchange eerst nog goedkeuring krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Als de effectenwaakhond groen licht geeft, zou dit een mijlpaal zijn voor de Amerikaanse cryptobeurs. Mocht de beursgang doorgaan, dan geeft het wellicht meer legitimiteit aan de cryptomarkt.

Maar het kan wel eens een lastige opgave worden, want de SEC heeft een wisselende houding tegenover cryptocurrency’s. Sommige cryptomunten moeten volgens hen beschouwd worden als effecten (securities), en daar is regelgeving voor nodig.

De token van Telegram, GRAM, is daar een goed voorbeeld van. In 2018 werd er nog voor 1,8 miljard dollar aan investeringen opgehaald, maar deze verkoop was tegen de regels met de Amerikaanse effectenwetgeving die de SEC heeft opgelegd.

Niet alleen Coinbase

Coinbase is niet de enige crypto-partij die een beursgang probeert te forceren. Volgens TheBlockCrypto is ook BlockFi bezig met de voorbereidingen voor een Initial Public Offering. BlockFi is één van de grootste partijen in de decentrale financiële (DeFi) sector. Op BlockFi kan je crypto’s lenen en uitlenen.

BlockFi zou bezig zijn met het zoeken naar een Chief Financial Officer, in de vacature staat beschreven dat deze nieuwe werknemer ‘het financiële team leidt en posities uitzet voor investeringen, acquisities en/of een IPO.’

In de vereisten wordt verder specifiek gevraagd naar ervaring op het gebied van IPO’s. Daaruit kan je opmaken dat BlockFi wellicht serieus aan het kijken is om geïntroduceerd te worden op de Amerikaanse beurs.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dit zou de acceptatie en de markt van Bitcoin (en vraag naar) enorm veranderen! Benieuwd of het lukt.

    18 december 2020