Crypto analyse: Bitcoin valt uit zijwaartse beweging

Afgelopen nacht is de koers van Bitcoin meerdere procenten verloren, dus genoeg redenen om naar de koersen te kijken. In deze analyse gaan we kijken welke weerstanden en ondersteuningen nog intact zijn.

Het grote plaatje

We beginnen deze analyse zoals gewoonlijk met de wekelijkse grafiek. Voor de lezers die het nog niet weten; deze grafiek bestaat uit candles die elk voor 7 dagen staan. Meestal wordt deze gebruikt om bewegingen op de lange termijn te analyseren. Je kan namelijk zeer ver terugkijken in de koers en de allerbelangrijkste weerstanden en ondersteuningen eruit halen.

Deze heb ik hierboven aangegeven als grijze zones. Elke keer als Bitcoin hier aankwam, deed het wat met de koers. Dat komt omdat deze punten vaak gebruikt worden door mensen om hun crypto te kopen of verkopen. Dit is het beste te zien aan de middelste en onderste zones. Deze liggen rond de 30.000 dollar en 19.000 dollar.

De munt kwam een aantal weken (én een paar dagen) terug bij de middelste zone aan. Toen deed Bitcoin een poging om door de middelste grijze zone te breken, maar zonder succes. Er waren te veel verkopers rond deze koers. Sindsdien gaat de koers verder met zijn neerwaartse trend. Dit is alleen minder goed te zien op de wekelijkse grafiek.

Uit zijwaartse beweging gevallen

Daarom gaan we ook kijken naar de 4-uur grafiek. Hier zien we de middelste grijze zone uit de eerste afbeelding, maar ook wat andere belangrijke steun- en weerstandspunten. Om te beginnen met de neerwaartse trend.

Zoals je ziet zijn we twee blauwe lijnen getekend. Deze geven het kader weer waarin de koers van Bitcoin zich op dit moment begeeft. De munt maakt lagere laagtes en lagere hoogtes sinds het een poging had gedaan om boven de 30.000 dollar-zone uit te komen.

Daarnaast bewoog Bitcoin ook een tijdje zijwaarts tussen deze lijnen. Dit is aangegeven met de horizontale stippellijnen. In de vorige analyse belichtte ik de noodzaak voor BTC om hier weer binnen te komen bij de oranje cirkel, maar dit is niet gelukt.

Helaas is dit geen positief nieuws voor het koersverloop. De trend is neerwaarts én Bitcoin is net uit een zijwaartse beweging gevallen. Om hier weer bovenop te komen moet de munt weer hogere laagte- en hoogtepunten maken. Het mooiste zou zijn als de munt daarmee ook de blauwe neerwaartse trendlijn kan breken. Pas dan kan BTC een nieuwe poging wagen om terug naar de 30.000 dollar te gaan.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hoi Kasper,

  Allereerst complimenten voor jullie heldere analyses. Ik lees ze altijd graag.
  Maar ik heb toch even een vraag. Welke punten kun je nu het beste hanteren bij een trendlijn?

  Voorbeeld: bij de 4 uurs grafiek teken je de blauwe weerstand aan de bovenzijde. Een logische lijn i.m.o., maar BTC komt er wel 2x (6 mei en 29 mei) heel eventjes bovenuit. Waarschijnlijk weer een tweetje van Elon of een of ander SEC bericht geweestgeweest… 😉

  De blauwe support in dezelfde grafiek leg je echter wel precies langs het absolute laagtepunt van 12 mei. En volgens die lijn zou de support op dit moment op ongeveer 23.800 liggen.
  Terwijl je, als je naar de hele trend vanaf begin april kijkt en dat laagtepunt van 12 mei ook als een kortstondige uitschieter beschouwt, de lijn ook hoger zou kunnen leggen langs de laagtepunten van 24 mei en 6 juni. Nogal een verschil natuurlijk, want bij die lijn zouden we nu ongeveer op de support van 24.800 zitten.

  Dus wat is nou de beste manier om hier naar te kijken?
  Of beter gezegd: naar welke lijn kijken de jongens die wel veel geld hebben…. 😉

  15 juni 2023