Crypto analyse: Bitcoin zet daling in, maar waar stopt het?

Bitcoin is vandaag met een daling begonnen. Nadat de marktleider terug onder de weerstand van 37.500 dollar zakte, vervolgde hij deze weg naar beneden. Dit brengt ons bij de vraag: waar gaat Bitcoin stoppen? Laten we naar de grafieken kijken.

Het grote plaatje

Om te beginnen pakken we de dagelijkse grafiek van Bitcoin erbij. Hier staat elke candle voor 24 uur, waardoor we ver genoeg terug kunnen kijken in het koersverleden. Zoals je ziet zijn hier meerdere dingen getekend, maar in deze analyse gaan we ons focussen op de rode lijn en de groene zone.

Deze keuze is gemaakt omdat de zwarte lijn (support rond 25.000 dollar) en de grijze zone (belangrijk prijslevel rond 30.500 dollar) nu erg ver van de huidige koers liggen. Daarnaast ziet Bitcoin er ondanks de daling nog erg sterk uit. Er zijn dus weinig redenen om te denken dat de koers hier op korte termijn terugkomt.

Dit heeft ook te maken met een patroon wat Bitcoin op dit moment aan het maken is. Ondanks de daling, die te verwachten was nadat Bitcoin onder de 37.500 dollar dook, ziet het er op de middellange termijn nog steeds goed uit.

Dit komt door de opwaartse driehoek, ook wel ascending triangle genoemd. Het is een bullish patroon wat meestal aan de bovenkant uitbreekt, maar wat is het en hoe werkt het?

Een opwaartse driehoek

Om dit uit te leggen pakken we er ook even kort de 4-uurs grafiek erbij. Hier staat elke candle voor 4 uur, waardoor we de koers in meer detail kunnen zien. Zo zien we de tekeningen, maar ook de koersbewegingen beter dan op de dagelijkse grafiek.

Een opwaartse driehoek ontstaat doordat een munt niet meer voorbij een horizontale zone komt. De munt daalt dan in principe elke keer (zoals we dat hieronder ook zien). Dat kan misschien opgevat worden als iets negatiefs, maar er is nog één andere belangrijke factor: steeds hogere laagtepunten.

Door dit laatste vormt de koers zich eigenlijk tot een driehoek waarbij de hoogtes (ongeveer) gelijk zijn, en waarbij de laagtepunten steeds hoger worden. Dit betekent eigenlijk dat de kopers rondom een zelfde punt blijven verkopen, terwijl kopers de munt steeds hoger inkopen.

Als dit voor lange tijd doorgaat, komt er een punt waarbij kopers de koers voorbij de horizontale zone kunnen drukken (in dit geval de groene zone). En wanneer dit gebeurt, volgt er meestal een verandering. De zone wordt dan een ondersteuning in plaats van weerstand.

Dit is zeer positief, aangezien er dan kooporders worden geplaatst op een plek waar mensen voorheen verkochten. Helaas gebeurde dat niet toen Bitcoin voor de eerste keer boven de horizontale zone uitkwam, maar wellicht gaat Bitcoin (na het maken van een hoger laagtepunt) nog een poging doen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.