Crypto-donaties aan Oekraïne bereiken 36 miljoen dollar

De Oekraïense regering benut elke kans om het land te helpen. Sinds dit weekend accepteert de Oekraïense regering donaties in de vorm van crypto. Forkast.news meldt dat het gedoneerde bedrag aan NGO’s en de overheid nu boven de 36 miljoen dollars stijgt.

Waar komen de donaties vandaan?

Nu de spanningen pieken en overheid de steun hard kan gebruiken, zijn zij overgegaan naar het accepteren van crypto. Zaterdag tweette het land dat zij bitcoin, ethereum en tether zullen accepteren. Hier wordt luid antwoord op gegeven, in de vorm van donaties, die bij elkaar meer dan 36 miljoen dollar waard zijn.

Een van de meest opvallende acties is een NFT van de Oekraïense vlag, waarvan de fondsen gebruikt worden om Oekraïne te helpen. Op het moment van schrijven staat deze teller op 3,5 miljoen dollar (3,13 miljoen euro). Daarnaast meldt Masha Efrosinina, lokaal tv-presentatrice en een ambassadrice van de Verenigde Naties dat Russische militairen die zich overgeven, ongeveer 45.000 dollar (40.300 dollar) in crypto krijgen.

Klopt het aantal?

Donaties voor de overheid en NGO’s zijn samen donaties 36 miljoen dollar waard, zegt Forkast.news. Andere nieuwsplatforms berichtten over een totaalbedrag van ongeveer 20 miljoen dollar, hoe kan dat?

Bron: Elliptic

Als we kijken naar de cijfers van Elliptic, is dit grote aantal niet terug te zien in de tabel. Dit kan komen omdat Binance een donatie gaf van 10 miljoen dollar. Niet naar de overheid zelf, maar naar onafhankelijke hulporganisaties als bijvoorbeeld Unicef en UNHCR. Hierdoor wordt het wellicht niet meegenomen in de cijfers van Elliptic.

Gedoneerde assets

Mensen zijn vrij om te doneren in een asset naar keuze. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel crypto er gedoneerd wordt in percentages. Meer dan de helft van de donaties is marktleider bitcoin. Ongeveer één derde bestaat uit ethereum en het andere percentage zijn stablecoins en andere crypto.

Bron: Elliptic

Come Back Alive patreon opgeschort

Niet alleen de overheid accepteert crypto, maar ook NGO’s als Come Back Alive, een organisatie die het Oekraïense leger helpt door middel van crowdfunding. Zij accepteren al crypto sinds 2018.

Eerder verzamelden zij ook donaties via Patreon, maar die pagina werd opgeschort aangezien dit de regels van het platform schendt. Een gecentraliseerde partij als Patreon geeft een reden voor het gebruik van crypto, dat cruciaal lijkt in deze oorlog. Met digitale assets kunnen mensen geld doneren waar zij dit het hardst nodig vinden, zonder tussenkomst van een derde partij.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.