Bijzonder patent Microsoft: cryptocurrency minen met je lichaam

Computergigant Microsoft heeft een bijzonder patent ingediend bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). Microsoft heeft een manier bedacht om je lichaamsactiviteit te gebruiken bij het minen van cryptocurrency’s. Kan je binnenkort cryptomunten minen door te gaan hardlopen?

Proof of Work, maar dan anders

In het patent staat het volgende: ‘In plaats van het enorme rekenwerk dat sommige cryptocurrency systemen vereisen, kunnen gegevens die zijn gegenereerd op basis van de lichaamsactiviteit van de gebruiker een ‘Proof of Work’ zijn. Daarmee kan de gebruiker onbewust ingewikkelde berekeningen uitvoeren.’

Lichaamsactiviteit moet je zien in het breedste zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan fysieke inspanning om cryptomunten te minen. Bijvoorbeeld door het meten van een versnelde hartslag. Maar ook aan het meten van hersengolven, deze signalen kunnen ook gebruikt worden om cryptocurrency’s te minen.

Door te minen met lichaamsactiviteit kun je daarnaast gebruikers belonen met cryptomunten door een taak uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het geconcentreerd bekijken van een advertentie. Of door sportief gedrag te belonen, door cryptomunten te verdienen na een rondje hardlopen.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar er is al onderzoek gedaan naar het minen van cryptomunten met lichaamsactiviteit. In 2017 onderzocht het in Nederland gevestigde Institut of Human Obsolescence de mogelijkheid om bitcoin te minen met lichaamswarmte. 37 proefpersonen leverden gezamenlijk 127 watt aan energie op. Theoretisch kun je dus die energie gebruiken om bitcoin en andere cryptomunten te minen.

Wat wil Microsoft ermee doen?

Het is nog niet duidelijk wat het plan van Microsoft is bij dit patent. In het patent vermeldt het computerbedrijf wel dat een gecentraliseerd blockchainsysteem het beste werkt.

Maar gaan ze dit systeem dan zelf ontwikkelen? En maken ze gebruik van een bestaande blockchain, of bouwen ze een eigen blockchain hiervoor? Allemaal onbeantwoorde vragen.

Toch is het een interessant gedachte-experiment. En een goede motivatie om toch die hardloopschoenen eens aan te trekken.

Wil je het patent zelf nalezen, dan kan dat hier.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Is het al 1 april???

  31 maart 2020
 • 137 Watt energie. Ik moet u teleurstellen: warmte is de laagste vorm van energie die op geen enkele manier nog om te zetten is in bruikbare energie. Dus: broodje aap

  31 maart 2020
 • Patrick jij bent gewoon achterlyk xD warmte energie niet omzetbaar xd sukkeeelll

  3 april 2020
 • Geachte Anoniem, kan u mij dan de bijhorende formules en theorie uit de doeken doen? Met hoogachting. Prof. Dr. Ir in de Energie conversie techniek

  25 april 2020
 • De nobelprijs natuurkunde is voor anoniem. Zijn of haar theorie moet dan wel nog bewezen worden. Als volgende hersenbreker stel ik het Perpetuum mobile voor (twee vliegen in een klap: als je het ene bewijst heb je direct ook het andere bewezen). Veel plezier ermee en veel succes

  25 april 2020
 • Nog een laatste tip: denk zeer diep na over oorzaak en gevolg. En laat u niet misleiden door de klassieker waarbij de omkering gebeurt. Nogmaals mijn waardering voor uw inzet voor en interesse in de wetenschap

  25 april 2020
 • Nog vordering gemaakt Anoniem?

  19 juni 2020
 • probeer het niet te begrijpen mensen veel te ver van je bedshow
  draag gewoon je incontinentiekapje en ga je spuit halen

  18 december 2020