Deutsche Bank noemt Bitcoin te belangrijk om te negeren door 1 biljoen dollar marktwaarde

In een nieuwe rapport van Deutsche Bank schrijft de Franse econome Marion Laboure dat bitcoin niet langer kan worden genegeerd. Dat komt omdat de marktkapitalisatie gegroeid is tot boven 1 biljoen dollar.

De marktkapitalisatie van bitcoin van 1 biljoen dollar, en alle ruimte voor een voortdurende prijsstijging, maakt het te belangrijk om te negeren. En centrale banken en regeringen begrijpen dat bitcoin en andere cryptocurrency’s er zijn om te blijven. Daarom wordt van de regeringen verwacht dat ze eind dit jaar of begin volgend jaar beginnen met het reguleren.

Ze zegt dat de enorme marktkapitalisatie van bitcoin wordt gerechtvaardigd door het Tinkerbell-effect. Vernoemd naar een fee van Peter Pan, wordt de term door economen gebruikt om de kracht van geloof uit te leggen: iets is alleen waardevol omdat mensen geloven dat het waarde heeft, vergelijkbaar met hoe kinderen in de kerstman geloven.

Het liquiditeitsprobleem van Bitcoin

Laboure verwacht dat Bitcoin “ultra-volatiel” zal blijven vanwege zijn lage liquiditeit. Het dagelijkse handelsvolume van de cryptocurrency is slechts een druppel in de emmer vergeleken met vrijwel elk ander product, inclusief zilver en benzine. Het dagelijkse volume van Bitcoin is slechts 1,9 procent van dat van goud.

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, immers is bitcoin nu de op twee na grootste valuta in omloop, na alleen de Amerikaanse dollar en de euro. Desalniettemin bevindt de liquiditeit van Bitcoin zich op hetzelfde niveau als de Thaise baht. Het dagelijkse transactievolume van de cryptocurrency is slechts een minuscule 0,009 procent van dat van de Amerikaanse dollar.

Crypto vervangt geld en betaalpassen

De jongere generaties zullen er voor zorgen dat bitcoin niet meer weg te denken is. Volgens het onderzoek van Deutsche Bank gelooft meer dan 30 procent van de millennials uit de VS, Duitsland, China, het VK en andere landen dat cryptocurrency’s uiteindelijk contant geld en betaalpassen zullen vervangen.

Hoewel Deutsche Bank suggereert dat Bitcoin in de toekomst ‘een belangrijk betaalmiddel’ zou kunnen worden vanwege de sterke netwerkeffecten, is er ook aandacht voor eventuele valkuilen. Denk aan concurrentie van de overheid, zoals CBDC’s. Maar volgens het rapport kan bitcoin ook concurrentie krijgen van de cryptocurrency van Facebook.

En zolang regeringen en centrale banken bestaan ​​en de macht hebben om geld te reguleren, zal er weinig ruimte zijn voor Bitcoin – als betaalmiddel – om traditionele valuta te vervangen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.