Dit is hoeveel de Nederlander betaalt om 1 Bitcoin te minen

CoinGecko heeft een analyse gedeeld om te laten zien hoeveel het kost per land om 1 Bitcoin te minen. Ze kijken hierbij naar de kosten van elektriciteit. En je raadt het vast al… Nederland is een van de duurste landen om Bitcoins te minen.

In de analyse kijken ze naar wat het kost om 1 Bitcoin te minen op basis van de publieke energieprijs. Ze kijken dus niet naar wat er werkelijk betaald wordt voor het minen van 1 Bitcoin. Ook wordt niet gerekend met gespecialiseerde miningapparatuur, maar gewoon met wat je vanuit huis kan doen.

Nederland: 66 huishoudens per Bitcoin

De schrijver van het artikel hanteert 266.000 kilowattuur (kWh) om één Bitcoin te minen. Om dit in perspectief te plaatsen, volgens het NIBUD is in 2023 het gemiddeld stroomverbruik per Nederlands huishouden van vier 4010 kWh per jaar. Dat komt neer op uhmm… 66 huishoudens per Bitcoin.

Volgens CoinGecko kost het wereldwijd gemiddeld 42.513 euro aan elektriciteitskosten om 1 Bitcoin te minen. De actuele Bitcoin koers is 23.927 euro. Het verschil tussen wat een Bitcoin kost en oplevert, is dus 77%.

Let op, dit gaat om het minen van Bitcoin bij jou of mij thuis. Dit gaat niet om miningfarms die speciale apparatuur gebruiken en gehuisvest zijn op een afgelegen plek vol groene energie, of een dealtje hebben gesloten met wat schimmige ministers. Zij kunnen voor een fractie van de prijs Bitcoin minen.

Bitcoin minen in Europa het duurst

De genoemde kosten hierboven zijn het wereldwijd gemiddelde, het is uiteraard niet overal hetzelfde. Zo is Europa veel duurder dan Afrika en Azië. Volgens het artikel is het maar in 65 landen (van de 195) winstgevend om zelf 1 Bitcoin te minen, als je alleen kijkt naar de kosten voor stroom.

Het artikel houdt ook rekening met 9 landen waar Bitcoins minen helemaal verboden is, en waar het verboden is om te handelen of betalen met crypto.

Nederland in top 10 duurste landen

Dit zijn de 10 landen waar het duurst is om 1 BTC te minen, aldus CoinGecko:

LandEuro per Bitcoin
Italië€ 202.303
Oostenrijk€ 178.821
België€ 167.210
Denemarken€ 161.791
Duitsland€ 158.436
Ierland€ 154.824
Litouwen€ 147.598
Nederland€ 133.664
Verenigd Koninkrijk€ 126.698
Kaaiman Eilanden€ 124.375

Nederland staat dus in de top 10 van landen waar het meeste elektriciteitskosten kost om 1 Bitcoin te minen.

Dit zijn de goedkoopste landen voor Bitcoin

Op zoek naar landen om goedkoop Bitcoin te minen? Hieronder de top 10 van goedkoopste landen.

LandEuro per Bitcoin
Libanon€ 258
Iran€ 516
Syrië€ 1.290
Ethiopië€ 1.548
Soedan€ 2.064
Libië€ 2.580
Kirgizië€ 2.580
Angola€ 3.612
Zimbabwe€ 3.870
Bhutan€ 4.128

Dit rapport laat zien hoe de kosten voor het maken van Bitcoin verschillen over de hele wereld, en hoe Nederland hierin past. In de originele berichtgeving gaat het om dollars, de bedragen zijn omgerekend naar euro’s. De data hanteert energieprijzen van juni.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • ok leuk maar je hebt het over minen bij jou thuis. maar met wat? volgens mij is het minen met een videokaart op Bitcoin al jaren niet meer van toepassing. dus met welke apparatuur is deze berekening gedaan? dan kom je toch uit bij speciale apparatuur. zo genoemd asci minners. maar dan nog daar bestaan ook duizenden van. dus dit zegt echt niks. met welke hash rate met welk stroom verbruikt?

  20 augustus 2023
  • Het is inderdaad weer een mooi voorbeeld van snel een artikel schrijven, klik het artikel aan van Coingecko en je krijgt pas de nuttige informatie erbij https://www.coingecko.com/research/publications/bitcoin-mining-cost

   20 augustus 2023
  • Het lijkt mij vrermd dat kosten van het mijnen van 1 bitcoin zoveel duurder is dan de actuele waarde ervan. De zin ontgaat mij.
   Mogelijk begrijp ik een gedeelte niet, of is er een verkeerde weergave van feiten.
   Ik kan de logica ervan niet inzien.
   Volgens mij wordt er tussen de 3-10% van de wwarde berekend.
   Hoe kan iemand thuis evenveel electra van het net trekken als 66 huishoudens? Daar is zijn installatie thuis te gering voor.

   20 augustus 2023
 • Ik denk dat hier de electraprijs berekend is van alle miljoenen andere computers, die toch al aan staan en in het mijnen betrokken zijn. Dan zijn miljoenen kleine beetjes een hoop energie. Dan zijn mijn emailtjes ook een kostbare zaak. Want ik mask gebruik van het internet.

  20 augustus 2023
 • Nou ik als bitcoin leek snap er helemaal niets van. Libanon komt zowat om van armoede! Maar is er dan niemand die deze armen adviseerd de laatste bitcoins te minen. Kan mij niet voorstellen dat er geen westerse investeerders zijn die een batterij aan speciale apparatuur in libanon neerzetten a €258,- met een opbrengst van €24000,-. Hoeveel onzin bestaat er eigenlijk in de wereld?

  20 augustus 2023