Einde nadert voor rechtszaak SEC tegen Ripple (XRP)

De tweejarige strijd van Ripple met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) loopt ten einde. Het cryptobedrijf heeft een reactie ingediend en dat lijkt de laatste verdedigingslinie te zijn.

Trots op verdediging Ripple

De juridisch adviseur van Ripple, Stuart Alderoty, tweet dat de reactie van het bedrijf de laatste inzending was. Hij schrijft dat het bedrijf de rechtbank vroeg om een oordeel in het voordeel voor Ripple. Alderoty zegt dat het cryptobedrijf trots is op de verdediging die het namens de crypto-industrie heeft gevoerd.

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple kan zich vinden in de woorden van Alderoty. ‘Ripple staat sterk en weerstaat de aanval van de SEC.’

Recht om XRP te verkopen

In het geredigeerde reactie-document van 2 december wordt aangevoerd dat de SEC het bestaan van een investeringscontract niet kan bewijzen.

Het bedrijf zegt dat beide oprichters van Ripple recht hadden om XRP op buitenlandse beurzen te verkopen. Volgens het bedrijf kan de SEC geen materieel bewijs leveren dat het tegendeel zou bewijzen.

‘Na bijna twee jaar pleidooien, ontdekkingen en moties indienen, kan de SEC nog steeds de vermeende “gemeenschappelijke onderneming” niet identificeren, kunnen ze niet uitleggen hoe XRP-houders op een zinvolle manier winst kunnen verwachten van de inspanningen van Ripple, en ook niet reageren op het punt dat veel XRP-ontvangers helemaal geen geld hebben geïnvesteerd.’

Ook valt te lezen dat de SEC niet heeft aangetoond dat een aanbieding of verkoop van XRP, laat staan elk afzonderlijk tussen 2013 en 2020, een investeringscontract was onder federale effectenwetgeving.

XRP en Ripple voldoen niet aan Howey-test

Om te bepalen of een actief onder de effectenwetgeving moet vallen, wordt de Howey-test gehouden.

‘De SEC heeft in ieder geval zijn last niet gedragen met betrekking tot elk van de drie Howey-elementen. Wat betreft het eerste element, de investering van geld, geeft de SEC toe dat miljarden XRP-eenheden die door gedaagden werden verspreid, helemaal geen geldinvestering inhielden.’

‘Zelfs voor transacties waarbij geld werd uitgewisseld, heeft de SEC niet kunnen aantonen dat kopers dat geld in een gemeenschappelijke onderneming hebben geïnvesteerd, zoals Howey vereist, in plaats van simpelweg een actief te kopen.’

Een van de belangrijkste elementen van de Howey-test is of de transactie winst kan opleveren door andermans werk. Ripple zegt dat de SEC niet heeft kunnen bewijzen dat investeerders winst behalen met XRP, als Ripple werk verricht.

‘Wat betreft het laatste element, winstverwachting uitsluitend gebaseerd op de inspanningen van anderen, kan de SEC twee fundamentele tekortkomingen niet verhelpen. Ten eerste kan er geen redelijke verwachting bestaan zonder daadwerkelijke verplichtingen die door de promotor zijn aangegaan, en de SEC heeft op geen enkele gewezen.’

De SEC beweert dat gedaagden ‘beloften hebben gedaan, maar die loze bewering gaat niet op: nergens in de feitenverklaringen van de SEC komt een bewijs voor van een’ belofte’, en inderdaad, de enige vermelding van een ‘belofte’ die de SEC citeert is een duidelijke verklaring dat Ripple er geen maakte.’

Volgens Ripple kan de SEC niet voldoen aan de Howey-test en vraagt daarom om een uitspraak in haar voordeel.

Steun uit cryptogemeenschap

Het einde van de rechtszaak lijkt nu in zicht gekomen, en gedurende de afgelopen twee jaar heeft Ripple veel steun genoten van de crypto-gemeenschap. Tientallen Amerikaanse cryptobedrijven zoals Coinbase verdedigden Ripple. Daarnaast heeft een groep van 70 duizend XRP’ers een kort geding ingediend ter verdediging van het bedrijf.

CEO Garlinhouse sprak eerder de verwachting uit dat de rechtszaak in het eerste kwartaal van 2023 zal eindigen. Voor investeerders is het te hopen dat de rechtszaak snel afloopt. De koers van XRP heeft door de rechtszaak de hele bullrun van 2021 gemist.

Stel dat de rechtszaak snel afloopt en Ripple wint, dan is het goed mogelijk dat de koers van XRP flinke stappen kan zetten. Wellicht kan er een gooi gedaan worden om de all time high van 2,82 euro uit 2018 te overtreffen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.