EIP-1559, de reden waarom juli een belangrijke maand is voor Ethereum

Het Ethereum-netwerk is in zijn korte geschiedenis uitgegroeid tot een van de belangrijkste en grootste spelers in cryptoland. Tuurlijk, Bitcoin blijft King en haalt alle krantenkoppen dankzij het koersgeweld, maar Ethereum heeft de reputatie gekregen van een blockchain waar ontwikkelaars graag op bouwen.

Transactietijden en bijbehorende kosten

Gebruikers zien dat ook en waarderen Ethereum niet voor niets op plek 2. Maar die populariteit zorgt ook voor een aantal problemen. De belangrijkste zijn de transactietijden. Ethereum kan 10 tot 15 transacties per seconde aan, maar dat is lang niet genoeg om de aan de vraag te voldoen.

Het bedrag aan ‘gas’ dat per transactie wordt betaald is omhooggeschoten, dit is een vergoeding die aan miners wordt betaald om een ​​transactie in een blok op te nemen. Dat zie je in de grafiek hieronder. Slecht voor gebruikers, maar voor miners werd Ethereum een goudmijn.

Concurrenten ruiken bloed

Gelukkig denkt de markt in oplossingen voor de gebruikers. Zo wordt er gebouwd aan tweede en derde lagen boven op de blockchain van Ethereum. Of passen andere blockchains zoals Cardano en anderen hun marketinguitingen aan door te zeggen dat zij wel goedkoop en snel zijn (en waaien ze vervolgens mee met alle winden, als Elon Musk zegt dat Bitcoin slecht voor het milieu is, dan roepen al die andere projecten hoe groen ze wel niet zijn).

Vitalik reageert kalm

Als reactie hierop hebben de kernontwikkelaars van Ethereum een ​​oplossing voorgesteld, Ethereum Improvement Proposal 1559. EIP-1559, zoals het gewoonlijk wordt genoemd, zal helpen de kosten van het verzenden van data rond Ethereum te verlagen en de schaarste van Ether te vergroten, waardoor ETH in feite schaarser en theoretisch waardevoller wordt.

EIP-1559 werd het eerst besproken door Vitalik Buterin en een verzameling kernontwikkelaars in april 201. Dit verbetervoorstel wordt toegevoegd aan de volgende hard fork van Ethereum met de codenaam Londen, die in juli 2021 zal plaatsvinden.

Wat is EIP-1559?

Voorstel 1559 is bedoeld om transacties op Ethereum efficiënter te maken. Op dit moment heeft Ethereum een ​​veilingsysteem dat bepaalt welke transacties in welke blokken worden gebundeld. Hoe meer een gebruiker bereid is te betalen, hoe groter de kans dat een miner een transactie opneemt.

Hoe drukker het netwerk, hoe hoger de vergoeding, wat betekent dat gebruikers rekening moeten houden met netwerkcongestie bij het inschatten van de totale kosten van een transactie.

Transactiekosten dalen 90%

Door over te stappen op EIP-1559 wordt dat systeem vervangen door een tariefstructuur die automatisch door het netwerk wordt geprijsd. Ook wordt een fooisysteem ingevoerd om mensen die hun transacties sneller willen laten verifiëren, in staat te stellen een miner direct te betalen.

De aanname is dat deze stap de transactiekosten met 90% zou verlagen en de onzekerheid zou verminderen over hoeveel het zou kosten om transacties op Ethereum uit te voeren. Hoewel voorstel EIP-1559 is ontworpen om de transactiekosten te helpen verlagen, wordt het ontwerp ook wel “Ethereum’s schaarste-motor” genoemd.

Motor tot schaarste

Dat komt omdat de basistransactiekosten die een gebruiker betaalt om transacties uit te voeren niet maar naar de miner gaan. In plaats daarvan worden ze ‘verbrand’ wat betekent dat ze uit de roulatie worden gehaald. Hierdoor daalt het aantal beschikbare ethers.

Logischerwijs zijn miners hier niet al te blij mee. Gebruikers en de markt daarentegen, die zijn enthousiast. Want doordat er minder Ethers in omloop zijn, wordt het aanbod kleiner. En verwacht wordt dat de koers van Ethereum daarom stijgt. Dit zou je kunnen vergelijken met de halving bij bitcoin, deze vindt elke vier jaar plaats. De hoeveelheid nieuwe BTC die in omloop komt wordt effectief verminderd, waardoor prijsstijgingen ontstaan. Niet voor niets dat één marktcyclus vier jaar duurt.

Je zou kunnen stellen dat bitcoin miners hier ook niet vrolijk van worden, maar jaar na jaar stijgt de beschikbare rekenkracht, ondanks halve vergoedingen.

 

 

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.