Ethereum haalt meer op dan Bitcoin, Dogecoin, Binance, Cardano en Solana bij elkaar

Afgelopen week is voor meer dan 450 miljoen euro aan Ethereum van beurzen gehaald. Waarschijnlijk omdat het sentiment onder investeerders positief is en ze hogere prijzen verwachten. Ondertussen houden ze de coins in eigen beheer of gaan ze ermee speculeren op andere manieren.

Ethereum wordt schaarser op beurzen

Crypto-platform IntoTheBlock tweette afgelopen week bijvoorbeeld dat alleen al op dinsdag 180.000 ether van beurzen is afgehaald. Sinds oktober is er niet meer zoveel ether van beurzen afgehaald. Destijds werd dit opgevolgd door een prijsstijging van 15%.

Ook deze week steeg de ethereum koers, zij het nog niet heel spectaculair. Op 15 maart was de koers ongeveer 2.300 euro, op het moment van schrijven is ethereum 2.650 euro.

Ethereum niet willen verkopen

Blockchainonderzoeksbedrijf Chainalysis bevestigt de conclusie van IntoTheBlock. De grafiek hieronder laat een schatting zien van de afgelopen 30 dagen, van de veranderende Ethereum balans van beurzen. Vrijdag verlieten tussen de 36.334 en 179.771 ethers de wallets van beurzen. Dat is een ontzettend bullish signaal van (en voor) investeerders.

Op 15 maart, toen de koers deze week het laagst was, werden de meeste coins van beurzen gehaald. Dat werd dus opgevolgd door een stijgende koers. Chainalysis schrijft over deze uitstroom:

“Activa aangehouden op beurzen nemen toe als meer marktdeelnemers willen verkopen dan kopen, en als kopers ervoor kiezen om hun activa op beurzen op te slaan.”

Meerdere belangrijke factoren

Mocht je er nu aan denken om de outflow/inflow van bepaalde coins op beurzen mee te nemen in je investeringsstrategie, dan doe je daar goed aan. Maar zorg ervoor dat dit niet het enige is waar je naar kijkt. Vaak zijn er namelijk meerdere redenen voor een stijging of daling. Neem afgelopen week als voorbeeld.

Vrijwel alle cryptocurrency koersen zijn afgelopen week gestegen. Dat komt deels doordat bitcoin een groene week had, en dat kan weer komen doordat de Amerikaanse centrale bank besloot tot een renteverhoging van 25 basispunten (het blijft overigens verbazingwekkend hoe een speeltje voor nerds uitgegroeid is tot iets waar macro-economische beslissingen van invloed zijn).

Transactiekosten 30x hoger dan bitcoin

Een andere manier (maar niet volledig waterdicht) om te bepalen of een crypto in trek is, is om te kijken naar transactiekosten en het aantal verwerkte transacties. Volgens onderstaand overzicht van CryptoFees.info wordt Ethereum veel meer gebruikt dan Bitcoin.

CryptoFees laat zien dat het Ethereum-netwerk op vrijdag 9,6 miljoen dollar aan dagelijkse transactiekosten genereerde, terwijl Bitcoin 323 duizend dollar aan transactiekosten had. Er is geen enkel blockchainnetwerk ter wereld dat zo veel vergoedingen ophaalt als Ethereum.

De glas halfleeg benadering is dat er geen blockchainnetwerk is waarbij gebruikers zoveel moeten betalen voor gebruik als op Ethereum. Maar hoe je dit ook wil bekijken, feit blijft dat gebruikers bereid zijn om de transactiekosten te betalen om gebruik te maken van Ethereum.

We maakten net het vergelijk met Bitcoin, maar het is beter om te vergelijken met netwerken die hetzelfde proberen te bieden als Ethereum. Dan kom je uit op Binance Smart Chain, Avalanche, Solana, en Cardano. Ethereum heeft meer transactiekosten opgehaald dan al deze blockchains bij elkaar.

Waarom is er zoveel vraag naar Ethereum?

Bitcoin mag dan wel de bekendste crypto zijn, maar wordt vooral gebruikt voor simpele transacties waar een smart contracts niet nodig voor zijn. Dat zorgt ervoor dat bitcoin betrouwbaar, veilig en stabiel is. Maar het is natuurlijk niet zo sexy voor investeerders die juist wat meer risico willen nemen.

Ethereum host bijvoorbeeld veel gedecentraliseerde applicaties in defi en andere projecten, waaronder op blockchain gebaseerde metaverses en NFT’s.

De tweede lagen van Ethereum verwerken bovendien bijna 150 duizend dollar aan vergoedingen per dag, of ongeveer de helft van bitcoin. In de tabel hierboven zie je bijvoorbeeld Polygon staan met 43 duizend dollar aan transactiekosten. Polygon (voorheen Matic) is een belangrijke tweede laag van Ethereum.

Miners en stakers

Ondanks dat Ethereum verreweg het grootste netwerk is als het gaat om het innen van vergoedingen, kost een transactie op dit moment gemiddeld iets meer dan 1 dollar.

Dit geeft dus aan dat er ontzettend veel transacties gedaan worden op Ethereum. Gisteren is er voor 9,6 miljoen dollar aan transactiekosten betaald, dus reken maar uit als je per transactie iets meer dan 1 dollar moet betalen.

Dit is genoeg om Ethereum miners, en binnenkort stakers, een grote glimlach te geven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.