Ethereum 2.0 weer stapje dichterbij na lancering nieuw testnet

Sinds vandaag staat Altona, het nieuwe testnet van Ethereum 2.0, live. Meer dan 1.200 validators op het netwerk draaien al een node op het nieuwe platform, en verwacht wordt dat het testnet snel beschikbaar is voor een groter deel van de community. Hierdoor komt Ethereum weer een stapje dichterbij de nieuwe versie van het netwerk.

Een nieuwe mijlpaal

In april lanceerde Ethereum al een ander testnet, Oynx. Maar Altona is het eerste multi-client testnet.

Het doel van het testnet is om te bewijzen dat de blockchain van Ethereum 2.0 klaar is voor lancering, zowel voor individuen als voor bedrijven die gebruik willen maken van het nieuwe netwerk.

Voorlopig lijkt alles goed te gaan, volgens data op Beaconchain maken duizenden validators al gebruik van het nieuwe netwerk. Ook het staken van ethers verloopt zonder problemen. Op dit moment zijn er namelijk al ruim 40.000 ethers gestaked via het testnet.

Volgens de aankondiging op Github is Altona geen simulatie. Het testnet komt erg dichtbij in de buurt van wat het mainnet ooit gaat worden. Iedereen moet in staat zijn om een validator te worden op het Altona testnet.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de langverwachte nieuwe versie van het Ethereum netwerk. Het belangrijkste verschil is de verandering in de manier hoe transacties verwerkt worden op de blockchain. Nu draait het netwerk nog op Proof of Work (PoW). Miners zetten computerkracht in om transacties te verwerken.

Maar Ethereum 2.0 maakt gebruik van Proof of Stake. Validators kunnen dan hun coins inzetten (staken) om transacties te verwerken op de blockchain van Ethereum 2.0. Dit is energiezuiniger dan Proof of Work. Net zoals bij PoW ontvangen validators een blokbeloning en alle transactiekosten bij het verwerken van een transactie.

De minimuminleg om te staken is 32 ethers. Eerder schreven wij dat je steeds meer adressen ziet met minimaal 32 ethers. Blijkbaar bereiden sommige investeerders zich op die manier al voor op het nieuwe Ethereum.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.