Ethereum stelt ‘Merge’ datum voor testnet vast op juni

Ethereum ontwikkelaars hebben een volgende belangrijke mijlpaal bereikt richting de ‘Merge’ die het platform van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake brengt. Het plan is om het publieke Ropsten testnet op 8 juni over te laten gaan op Proof-of-Stake. Daarmee is het langverwachte Ethereum 2.0 weer een stap dichterbij. De computercode voor het upgraden van het testnet werd op maandag geüpload door Ethereum-ontwikkelaar Parathi Jayanathi.

Afgelopen maand hebben de ontwikkelaars die aan de “Merge” werken al een test gedaan met een schaduw-fork van het netwerk. Hiermee probeert het team potentiële bugs te vinden die momenteel nog in het consensus mechanisme zitten. “We zijn heel dicht bij een historisch moment. We testen Proof-of-Stake op Ethereum”, aldus Marius van der Wijden op Twitter tijdens de schaduw-fork. Een schaduw-fork is simpelweg een test met een kopie van alle data van het normale netwerk, in dit geval de Ethereum blockchain.

Het laatste hoofdstuk van Proof-of-Work op Ethereum

Enkele dagen na de schaduw-fork kwam ontwikkelaar Tim Beiko met minder goed nieuws. Destijds meldde Beiko namelijk dat de update van het netwerk was uitgesteld naar de tweede helft van 2022. “Het wordt geen juni, maar waarschijnlijk gaan we in de maanden daarna live. We hebben nog geen definitieve datum, maar we zitten zeker in het laatste hoofdstuk van Proof-of-Work op Ethereum”, aldus Beiko via Twitter.

Zodra het netwerk Proof-of-Work achter zich laat voor Proof-of-Stake, nemen zogenaamde validators de plek van de miners in. Validators zijn mensen die ethers staken en transacties en blokken valideren om het netwerk te beveiligen. Als beloning daarvoor krijgen ze ethers, net zoals miners dat op dit moment krijgen voor het minen van blokken. De verwachting is dat Ethereum met de overgang naar Proof-of-Stake een stuk minder energie verbruikt om het netwerk te beveiligen. Iets wat voor veel investeerders een belangrijk onderwerp is.

Stuk minder ethers op de markt

De verwachting is ook dat de overgang naar Proof-of-Stake betekent dat er een stuk minder nieuwe ethers in omloop komen. Er zijn analisten die verwachten dat de uitgifte tot wel 90 procent kan verlagen. Waarmee er zelfs deflationaire druk op Ethereum kan komen. Uiteindelijk moeten we nog maar zien in hoeverre dit uitkomt. Het blijft immers lastig om te voorspellen hoe een protocol van deze orde van grootte zich uiteindelijk zal gedragen. Daarbij is het nog maar de vraag of en wanneer Ethereum op Proof-of-Stake overgaat.

In 2017 sprak de Ethereum Foundation namelijk al het doel uit om dat jaar nog op Proof-of-Stake over te gaan. We zijn inmiddels vijf jaar verder en het platorm is er nog altijd niet in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen. Vooral vanuit de bitcoin-gemeenschap krijgt Ethereum op dat vlak veel kritiek.

Bitcoin-maximalist Marty Bent heeft op Twitter een interessante thread waarin hij alle beloftes en gebroken beloftes bijhoudt. Van augustus 2017 tot vrij recent in 2022 heeft hij updates toegevoegd over de falende overgang van Ethereum op Proof-of-Stake. Wil je meer weten over de geschiedenis van Ethereum en Proof-of-Stake? Dan is deze thread van Marty Bent zeker een aanrader.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.