Ethereum 2.0 klaar voor lancering, waarom is dit belangrijk? Een uitleg

De eerste fase van ETH2.0 is aan de gang en de lancering van de Beacon Chain begint morgen (1 december). De minimumdrempel van 524.288 ethereum is ruimschoots behaald.

Investeerders vertrouwen Ethereum

Om Ethereum 2.0 te lanceren, moesten er minimaal 524.288 ethers op een bepaald adres vastgezet zijn. Dit aantal zou een x-aantal nodes moeten vertegenwoordigen en dat aantal zou het nieuwe netwerk stabieler moeten maken. Volgens on-chain gegevens van launchpad is in totaal 852.128 ETH naar het depositocontract gestuurd. Dat is meer dan 160% van het benodigde bedrag.

Dit is een duidelijk bewijs dat investeerders willen meewerken aan de upgrade en dat onderbouwen met hun geld, in dit geval het inzetten van ethers. Dit vertrouwen is op de lange termijn optimistisch voor Ethereum en een reden waarom ETH zijn hoogste waarde ooit opnieuw zou kunnen behalen.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de langverwachte upgrade naar het Ethereum (ETH) -netwerk die grote verbeteringen belooft qua functionaliteit en ervaring van het netwerk als geheel. Enkele van de meer opvallende upgrades zijn een verschuiving naar Proof of Stake (PoS), shard chains en een nieuwe blockchain, de beacon chain.

Mocht even duren

De upgrade staat ook bekend als Eth2 en Serenity en is de langverwachte upgrade om de schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren. Door de implementatie van verschillende verbeteringen zouden snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid moeten worden verbeterd zonder opoffering van veiligheid en decentralisatie.

Langverwacht is misschien nog wel zachtjes uitgedrukt, het heeft jaren geduurd om deze upgrade uit te kunnen rollen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het op een veilige en gedecentraliseerde manier schalen van een blockchain een uitdagende taak is.

Gelukkig probeert Ethereum 2.0 dit probleem op te lossen door de implementatie van enkele belangrijke functies. Deze nieuwe functies creëren een aantal belangrijke verschillen tussen de Ethereum die we kennen en de Ethereum die we mogen verwachten.

1. Proof of Stake

Bitcoin en de huidige versie van Ethereum maken gebruik van proof of work. Dit is een manier om een netwerk veilig te houden door miners een beloning te geven voor het maken en valideren van blokken op de blockchain. De schaalbaarheid van blockchains die gebruik maken van proof of work staat vaak ter discussie.

Proof of Stake (PoS) lost dit op door de rekenkracht te vervangen voor ‘skin in the game’. Dat wil zeggen, zolang je minimaal 32 ETH hebt, kun je het vastleggen (staken), een validator worden en betaald worden door transacties te bevestigen.

2. Sharding

Iedereen die toegang wil krijgen tot het Ethereum netwerk, moet dit doen via een node. Een node slaat een kopie van het hele netwerk op, wat betekent dat het node elke afzonderlijke transactie moet downloaden, berekenen, opslaan en verwerken sinds het begin van het bestaan ​​van Ethereum. Hoewel je als gebruiker niet per se een node hoeft uit te zijn om transacties uit te voeren, vertraagt ​​dit alles.

Shard chains zijn net als elke andere blockchain, behalve dat ze alleen specifieke subsets van één hele blockchain bevatten. Dit helpt nodes door alleen een deel of een shard (scherf) van het Ethereum netwerk te hoeven beheren. Dit zou de transactie doorvoer en de capaciteit van Ethereum moeten verhogen.

3. Beacon Chain

Omdat schard chains parallel werken, moet er iets zijn om ervoor te zorgen dat ze allemaal synchroon met elkaar blijven. Dat is de taak van de beacon chain. Deze moet ervoor zorgen dat er consensus bereikt wordt tussen al die parallel lopende shard chains.

De beacon chain is een gloednieuwe blockchain die een centrale rol speelt in Ethereum 2.0. Zonder dit zou het delen van informatie tussen shards niet mogelijk zijn en zou schaalbaarheid niet bestaan. Om deze reden wordt de beacon chain de eerste functie die wordt geïntroduceerd op Ethereum 2.0.

Drie fasen

Vanaf 1 december kun je de roadmap naar een volledig functionerend Ethereum 2.0 in drie fases opdelen. Waarom ze niet bij 1 beginnen maar bij 0 is ons overigens een raadsel.

Fase 0
De eerste fase, of fase 0, zal worden gewijd aan het lanceren van de beacon chain, aangezien deze centraal staat in de functionaliteit van shard chains. Er zullen nog geen shard chains zijn, maar de beachon chain begint validators (d.w.z. stakers) te accepteren via een smart contract.

Fase 1 / 1.5
De volgende fase is eigenlijk een mix van twee fasen: fase 1 en fase 1.5. Fase 1 zal shard chains introduceren, waarmee validators via PoS blokken op de blockchain kunnen maken. In fase 1.5 zal het mainnet van Ethereum officieel de shard chains introduceren en beginnen met de overgang van PoW naar PoS.

Fase 2
De laatste fase is fase 2, waarin Ethereum 2.0 volledig gevormde shards ondersteunt en het officiële Ethereum-netwerk wordt. Shard-chains zullen ook met smart contracts kunnen werken, waardoor ontwikkelaars van Dapps en andere technologieën kunnen integreren en overstappen naar Ethereum 2.0.

Fase 2 zal naar verwachting eind 2021 of later worden uitgerold.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.