CME is grootste futures markt van bitcoin ter wereld

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft OKEx ingehaald als de grootste markt voor bitcoin futures ter wereld te worden.

Traditioneel worden de cijfers van de bitcoin futures van CME gebruikt als graadmeter voor institutionele betrokkenheid. Het nieuwe record werd op vrijdag gedeeld in een tweet van het crypto onderzoeks- en analysebedrijf Arcane Research. Zij maakten gebruik van data en cijfers van Skew Analytics.

Wat betekenen deze cijfers?

Op 18 november werd bekend dat CME’s openstaande rente op bitcoin futures voor het eerst meer dan 1 miljard dollar bedroeg, wat duidt op een mogelijke sterke instroom van institutionele investeringen. Dit cijfer betekent dat CME OKEx heeft ingehaald als het grootste bitcoin futuresplatform voor consumenten.

Open rente meet het totale aantal uitstaande futurescontracten dat nog moet worden afgewikkeld, wat een nauwkeurig beeld geeft van de populariteit van een actief. De meest recente data laten zien dat de bitcoin futures van de CME nu een totale waarde van 1,16 miljard hebben bereikt in dollar, wat meer is dan OKEx, dat 1,07 miljard dollar aan open rentefutures heeft.

Praatjes vullen geen gaatjes

Arcane gelooft dat dit het bewijs is van de langverwachte institutionele toegang tot grootschalige, langetermijninvesteringen in bitcoin. CME’s termijncontract BTCX20 van november 2020 liep af op 27 november en de afwikkeling moet vandaag, 30 november, plaatsvinden. Ondanks dat de bitcoin koers geen openings- en sluitingstijden kent, is CME gewoon een bedrijf waar medewerkers weekend vieren.

Het verschil in koers tussen de 27e en de 30e wordt de CME gap genoemd. Vrijdag sloot de koers op 17.600 USD en vandaag opende de koers op 18.260 dollar. In het verleden heeft de bitcoin koers deze ‘verschillen’ opgezocht om gaten te dichten. Daarover meer in een koersanalyse vanmiddag.

De contracten lopen altijd af in de week van de laatste vrijdag van de maand. De 27e van november is de laatste vrijdag van november. Vaak zie je dan juist in die week een daling van de bitcoin koers. Vorige week zakte bitcoin ook van 19.500 dollar naar 16.600 dollar. Inmiddels is de munt hersteld en wordt bitcoin verhandeld boven 18.000 dollar.

Verschil opties en futures

Sinds begin 2020 biedt CME bitcoin futures aan. Daarvoor waren dit alleen opties. Het verschil tussen een futures- en optiemarkt is dat de belegger op een futuresmarkt contractueel verplicht is om op een bepaalde datum in de toekomst te handelen. Een belegger op de optiemarkt heeft het recht om een ​​transactie uit te voeren, maar dit is geen verplichting.

Een belegger betaalt vooraf een premie om het optiecontract te kopen, en het risico is dat deze premie verloren gaat als de markt in een onverwachte richting beweegt. Dit is eigenlijk minder riskant dan de futures-markt omdat een belegger technisch gezien oneindig veel risico loopt op een futures-markt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.