Ethereums Buterin: Crypto moet het individualisme van de vroege cypherpunks achter zich laten

De oprichter van Ethereum is Vitalik Buterin, hij zegt dat de crypto-gemeenschap moet afstappen van het individualistische gedachtengoed van de vroege cypherpunk-dagen. De gemeenschap en de technologie zouden zich juist moeten inzetten om nieuwe, rechtvaardige en innovatieve systemen met positieve sociale impact te maken. Hij deed deze uitspraken op de RadicalxChange-conferentie in Detroit.

Minder focus op autonomie en privacy

Buterin organiseerde RadicalxChange samen met econoom Glen Weyl, co-auteur van het boek ‘Radical Markets.’ In dit boek pleit Weyl voor een heroverweging van markten vanuit een gestimuleerd en geradicaliseerd liberaal perspectief, als reactie op populisme en protectionisme.

In zijn toespraak argumenteerde Buterin dat hedendaagse crypto-voorstanders en ontwikkelaars zich moeten verzetten tegen het felle individualisme van de cypherpunk-beweging. Ook moet afstand gedaan worden van de overdreven focus op autonomie en privacy.

Geld is vooral sociaal

Geld, zo betoogde hij, is in al haar fundamenten vooral sociaal.  Het potentieel van cryptocurrency’s en blockchain-technologie is om onze collectieve agenda te bevorderen.

Hij zegt verder dat blockchain een revolutie kan betekenen voor modellen van sociaal bestuur, formalisering van identiteit en lidmaatschap van de gemeenschap, het faciliteren van rechtvaardige financiering van publieke goederen, en het herinrichten van eigendomsstructuren.

Buterin ziet cryptocurrency’s en blockchain als een uitweg uit de huidige impasse. Het is essentieel om creatief en slim gebruik te maken van technologie om concrete politieke, en economische doelen aan te pakken.

Ethereum en bitcoin ontketenen revolutie

Hij zegt dat critici van de status-quo pleiten voor ofwel een jaren vijftig stijl statisme, of voor  vrijemarktkapitalisme met iets meer welvaart tussen centristen. “Beide van deze ideeën vertegenwoordigen een intellectuele impasse.”

Buterin ziet de uitvinding van bitcoin als een krachtige reactie op het monopolie van de staat en centrale banken. Platformen zoals Ethereum, waarop smart contracts de boventoon voeren, kunnen deze belofte samen met bitcoin inlossen en een revolutie ontketenen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.