Europese wetgevers openen aanval op deelname Amazon in digitale euro project ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) onthulde op 19 september een lijst met vijf partners waarmee het samenwerkt om een prototype voor de digitale euro te ontwikkelen. Op die lijst prijkt ook de naam van e-commerce gigant Amazon. Nu blijkt dat meerdere partijen binnen het Europees Parlement helemaal niet blij zijn met de keuze van de ECB voor Amazon.

‘We kennen de reputatie van Amazon’

Fabio Panetta, een Italiaanse econoom die sinds 2020 directielid is van de ECB, had zijn praatje voor de Economic and Monetary Affairs commissie over de digitale euro waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Waar Panetta hoopte op een vreedzame discussie over de plannen voor de digitale euro, werd hij getrakteerd op een stel vurige vragen en opmerkingen.

De Europese wetgevers waren met name verbolgen over de keuze voor Amazon als partner voor het digitale euro project. “We kennen de reputatie van Amazon op het gebied van sociaal- en belastingbeleid”, aldus de linkse Eero Heinäluoma, die daarbij ook de recordboete van 746 miljoen euro voor het breken van de privacy-wetgeving opnoemde.

“Wat heeft Amazon dat we niet in de Europese Unie kunnen vinden?”, zo luidt een andere vraag van de wetgevers aan Panetta. Amazon is natuurlijk een Amerikaanse partij die op menselijk vlak geen hele goede reputatie heeft. Zakelijk doen ze het goed, maar dat betekent volgens de Europese wetgevers niet dat ze geschikt zijn als partner van de ECB.

Keuze voor Amazon staat haaks op doelen

Een ander punt van kritiek is dat de keuze voor Amazon haaks staat op de doelen van de ECB voor de digitale euro. De bedoeling is om een competitieve betaalmarkt te creëren die vrij is van buitenlandse invloeden. Door op het gebied van e-commerce samen te werken met een Amerikaanse partij komt dat belangrijke doel meteen in gevaar. 

“Hoe kun je deze keuze nu eigenlijk uitleggen?”, vraagt Stéphanie Yon-Courting, een Franse wetgever van de Renew Europe coalitie van Macron. “In juli 2022 zei de ECB nog dat een digitale euro de strategische autonomie van Europese betaalsystemen en monetaire soevereiniteit zou beschermen […] en een digitale euro zou helpen om marktdominantie te voorkomen. Vervolgens kondig je drie maanden later aan dat Amazon is verkozen boven 54 andere bedrijven”, aldus een woedende Yon-Courtin.

Leden van de Green Party hebben de ECB zelfs opgeroepen de beslissing terug te draaien, om te voorkomen dat ze hiermee het complete project ondermijnen. “Ik wil weten of jullie willen overwegen de beslissing te herzien. […] Dit project zal niet starten als er sprake is van een sterk gebrek aan geloofwaardigheid”, aldus Ernest Urtasun van de Green Party.

Panetta in de verdediging

De Italiaanse Panetta liet zich niet helemaal uit het veld slaan door de kritiek vanuit het Europees Parlement. Volgens het directielid van de ECB is de keuze voor Amazon gebaseerd op enkele vooraf vastgestelde criteria die nu niet meer te veranderen zijn. Overigens geeft hij aan dat de prototypes die Amazon nu ontwikkelt, niet per definitie in het uiteindelijke ontwerp terechtkomen.

“We waren op zoek naar één online-winkelier en uiteindelijk is Amazon de enige partij geweest die zich daarvoor heeft aangemeld. We willen leren van de beste op dit gebied, niet van de slechtste en er zijn weinig bedrijven in Europa die ervaringen hebben met honderden miljoenen gebruikers”, aldus de verdediging van Panetta.

Panetta benadrukte ook dat Amazon voor de deelname aan dit project geen financiële beloning ontvangt, wat verrassend genoeg alleen maar voor meer onrust zorgde onder de wetgevers. “Eerlijk gezegd ben ik nog ongeruster dan eerst, gezien het ontbreken van een financiële beloning betekent dat ze op een andere manier moeten profiteren”, aldus Jonás Fernandez van de socialistische partij.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.