Amerikaans wetsvoorstel: ‘Bedrijven zoals Google en Facebook mogen geen eigen cryptocurrency uitgeven’

Het Amerikaanse Congres wil ontwikkelingen zoals Libra van Facebook wettelijk verbieden. Op vrijdag 12 juli lekte er een concept-wetsvoorstel uit genaamd ‘Keep Big Tech out of finance’. Het document is afkomstig van de U.S. House Committee on Financial Services.

Mocht het document authentiek zijn en de wet gaat door, dan mogen techbedrijven geen eigen cryptocurrency meer uitgeven.

Techbedrijven mogen geen financiële instelling worden

Specifiek staat in het wetsvoorstel dat internet- en technologiebedrijven niet mogen dienen als financiële instelling. De wet is ook bedoeld om deze bedrijven te verbieden ‘een digitale asset te ontwikkelen en te onderhouden die gebruikt wordt als ruilmiddel, rekeneenheid of store of value’.

Volgens het wetsvoorstel spreek je van een techbedrijf als er sprake is van een omzet van meer dan 25 miljard dollar. Daarnaast biedt een techbedrijf haar diensten aan op online openbare markten.

Overtreedt een bedrijf zoals Facebook deze wet? Dan moet dat bedrijf een dagelijkse boete van een miljoen dollar betalen. Mocht deze wet doorgaan, dan kan het goed zijn dat Libra nooit kan worden gelanceerd.

Goed voor bitcoin?

De wet richt zich dus specifiek op bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook. Maar hoe zit het met bitcoin? Bitcoin is decentraal en heeft geen bedrijf achter de munt. De wet kan zich dus niet richten op bitcoin.

Volgens Anthony Pompliano is deze wet daarom erg goed voor bitcoin: weer een concurrent minder voor bitcoin. Hij tweette op zondagavond 14 april dat deze ontwikkeling ‘het meest bullish is voor bitcoin in weken tijd’:

Ook James Torade denkt dat de wet een goede ontwikkeling kan zijn. Torado is managing partner bij BlocktownCap: ‘Regeringen zijn effectief geweest in het stopzetten van alternatieve valuta’s. Zij gaan nu hetzelfde doen bij Libra. Maar bitcoin is anders, aangezien er bij bitcoin geen bedrijf voor de rechtszaal kan worden gesleept.’

Het wetsvoorstel is opgesteld in opdracht van de Democratische partij en wordt deze week besproken.

Wil je het wetsvoorstel zelf teruglezen? Dat kan hier.

Wat denk jij? Is het wetsvoorstel een goede of slechte ontwikkeling voor bitcoin en cryptocurrency’s?

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.