Financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk onderzoekt 50 cryptobedrijven

De crypto-sector groeit hard en dat zorgt bij financiële toezichthouders over de hele wereld voor een hoge mate van interesse. Momenteel onderzoekt de Financial Conduct Authority (FCA), de Britse versie van de AFM, 50 cryptobedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het doel is om de golf van oplichterij en ongereguleerde beleggingsproducten een halt toe te roepen. Daarbij heeft het in 2021 meer dan 300 informatieverzoeken neergelegd bij cryptobedrijven.

Bron: Financial Times

Financieel toezicht en regelgeving staat in beginsel haaks op de fundamenten van Bitcoin en de rest van de industrie. Maar in het kader van consumentenbescherming is het een goede zaak dat toezichthouders zich op het toneel melden. Uit de cijfers van de FCA blijkt dat crypto-project op dit moment verantwoordelijk zijn voor het gros van de financiële oplichtingspraktijken in het land.

Druk om in te grijpen neemt toe vanuit de politiek

De FCA heeft op dit moment een lijst van bijna 250 bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk ongereguleerde activiteiten uitvoeren. Dit gaat om bedrijven die niet geregistreerd staan bij de FCA en mogelijk witwaspraktijken uitvoeren. Al is dit volgens de toezichthouder nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om partijen die zich niet aan de regels houden. Vanuit de Britse politiek komt er dan ook steeds meer druk op de toezichthouder om iets aan deze situatie te doen.

“Waarom staan we toe dat niet-geregistreerde cryptobedrijven zonder uitzicht op straffen hun gang kunnen gaan? Wanneer kunnen we verwachten dat ze aangepakt worden?”, aldus Lord Browne of Ladyton in de House of Lords op woensdag. De roep om toezicht komt op het moment dat steeds meer consumenten hun geld richting dergelijke bedrijven sturen.

Een onderzoek van investeringsplatform AJ Bell wijst uit dat 30 procent van de crypto-investeerders meer dan 10 procent van hun vermogen in digitale assets heeft zitten. Investeerders lijken zich dan ook weinig aan te trekken van de waarschuwingen van de FCA over de risico’s van de sector.

Onderzoek AJ Bell baart zorgen

Verder komt uit het onderzoek van AJ Bell dat minstens de helft van de crypto-investeerders in het Verenigd Koninkrijk geen ISA heeft. Een ISA staat voor een Individual Savings Account. Een spaarrekening waar je in het Verenigd Koninkrijk geen belasting betaalt over de rente die je daarop ontvangt. Volgens Laith Khalaf, het hoofd van de investeringstak van AJ Bell, laat dit zien dat veel investeerders in het spreekwoordelijke diepe springen. Zonder nadenken riskeren ze een groot deel van hun toekomst met crypto.

Een groot deel van de investeerders opereert volgens Khalaf zonder plan, neemt grote risico’s en denken weinig tot niet na over hun financiële toekomst. Ergens is het goed dat partijen als AJ Bell en de FCA zich zorgen maken over datgene waar mensen hun geld aan toevertrouwen.

Investeren is immers lastig en resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Daarnaast is het nu eenmaal waar dat er in de crypto-sector veel oplichting voor komt. Het zou dan ook goed zijn als de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk vooral ingrijpt op de projecten die geen goede bedoelingen hebben. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de reputatie van de sector in zijn geheel.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.