Goedkoopste kunstwerk allertijden verkocht via bitcoin Lightning Network

Artiest Cryptograffiti heeft een microveiling gehouden. Hij kondigde de veiling aan op Reddit en verkocht een schilderijtje gemaakt van een dollarbiljet. Het kunstwerk heet Black Swan en is verkocht voor 0,000000037 dollar. Dit bedrag staat gelijk aan één mini satoshi.

Het kunstwerk is niet alleen goedkoop maar ook heel klein

Het kunstwerkje meet 3,55 cm x 4,44 cm. Naast de grootte van het schilderij, waren de omstandigheden van de veiling ook heel apart te noemen. Diegene die het minste bood won het schilderij.

Met dit initiatief wilde Cryptograffiti een kunstwerk maken dat kan worden beschouwd als ‘s werelds minst dure kunstwerk. Ook kan dit gezien worden als promotie voor het lightning network. Via dit netwerk kan je vrijwel direct en met minimale kosten zelfs minder dan 1 satoshi verzenden.

Maar waarom dan?

Overigens is niet bekend wat de echte naam is van Cryptograffiti. Hij zegt zelf over de veiling:

“Microbetalingen zijn voor mij als kunstenaar heel belangrijk. In 2012 las ik voor het eerst over het idee om e-mailspam te bestrijden door verwaarloosbare bedragen in rekening te brengen voor het verzenden van berichten. Dit was het eerste geval waarbij ik dacht dat crypto creatief gebruikt werd.

Het inspireerde me om manieren te bedenken voor microbetalingen voor kunstenaars. In 2013 begon ik kunst te plaatsen langs de straten van San Francisco. Ik laat ook altijd een ontvangstadres achter, zo kunnen voorbijgangers kleine bedragen aan bitcoin doneren.

Hopelijk inspireert deze microveiling anderen om goed na te denken over de toekomst van bitcoin.”

Uiteindelijk zijn er 77 biedingen binnengekomen. Niet iedereen wist dat je minder dan 1 satoshi kon bieden, via het Lightning Network. Cryptograffiti vertelde verder dat die 14 bieders via zijn node met hem waren verbonden.

Cryptograffiti zegt op Twitter dat hij Black Swan om twee redenen heeft gemaakt. De eerste reden is om de mainstream media af te zeiken omdat zij alleen focussen op de koers. In plaats van de fundamentals achter de munt. De tweede reden is om  het bewustzijn over het Lightning Network te vergroten.

Black Swan theorie

De titel zelf is een knipoog naar de black swan theorie. Volgens Wikipedia: Met zwarte zwaan wordt in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis aangeduid, een gebeurtenis die niemand tevoren heeft zien aankomen of voorspeld. Een dergelijke gebeurtenis ontwricht alle bestaande economische modellen en kan zeer schadelijk voor de welvaart zijn. De paradox is wel dat in de huidige economische wetenschap het vroegtijdig opsporen van zwarte zwanen als het summum van risicobeheersing wordt gezien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.