Dit is waarom de halving de bitcoin markt compleet op zijn kop zet

Volgens de laatste schattingen vindt de bitcoin block halving in de nacht van maandag op dinsdag. Tijdens de halving wordt de beloning voor blokbeloning voor bitcoin miners gehalveerd van 12,5 bitcoins naar 6,25 bitcoins. Deze beloning vormt tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt. De halving heeft dus directe invloed op de balans tussen vraag en aanbod op de bitcoinmarkt.

Meer weten over de halving? Soms zeggen beelden meer dan woorden:

Verkoopdruk miners gaat flink omlaag

Miners verkopen vaak (een deel van) hun beloning om tegemoet te komen in de kosten om bitcoin te minen. Vroeger werd er gemined op een paar zolderkamertjes van enkele enthousiastelingen, maar tegenwoordig is het minen uitgegroeid tot een volwaardige markt. Er bestaan bedrijven die zich compleet wijden aan het minen van bitcoin, en die moeten naast energie bijvoorbeeld ook personeel en de huur van het pand betalen.

Hieronder zie je hoe de halvering van de beloning de maandelijkse verkoopdruk beïnvloed. Voor het gemak gaan we ervan uit dat miners direct alles verkopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Veel miners kiezen er voor om een (deel) van de beloning te behouden.

Halving datum Bitcoin koers Dagelijkse productie BTC Maandelijks verkoop BTC in dollar in halving Maandelijkse verkoop BTC in dollar na halving
Mei 2020 9.800 dollar 1.800 naar 900 BTC 529.200.000 dollar 264.600.000 dollar
Juli 2016 250 dollar 3.600 naar 1.800 BTC 70.200.000 dollar 35.100.000 dollar
November 2012 12 dollar 7.200 naar 3.600 BTC 2.592.000 dollar 1.296.000 dollar

In 2012 zorgde de halvering voor een vermindering van de verkoopdruk van 1 miljoen dollar per maand, nu gaat het om een vermindering van een kwart miljard dollar aan bitcoin. Deze halving heeft dus een flinke impact op het aanbod van bitcoin.

Meer whales en nieuwe investeerders

Maar de prijs wordt bepaald door aanbod én de vraag. Ook met laatstgenoemde zit het goed. Zoals je gisteren las is het aantal investeerders met meer dan duizend bitcoin nog steeds aan het groeien. Maar ook andere investeerders blijven vertrouwen houden in bitcoin.

Uit onderzoek van Glassnode blijkt dat het aantal actieve bitcoin adressen ongeveer even hoog is als tijdens de bull market van 2017. Maar dat niet alleen, ook het aantal nieuwe adressen is ook hard aan het stijgen. Dat laatste kan erop duiden dat er een instroom is van nieuwe traders en investeerders die de markt betreden. Op fundamenteel gebied is er dus genoeg bewijs dat de vraag naar bitcoin aan het stijgen is, zowel bij oudgedienden als  nieuwe geïnteresseerden.

Wat dat gaat doen met de prijs van bitcoin? Dat mag je helemaal zelf invullen. Maar wij hebben wel een idee.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Geen geleuter NU. Kopen kopen kopen kopen kopen

    9 mei 2020