Fishy: klopt het handelsvolume op cryptocurrency derivatenbeurzen wel?

Ooit bestond de cryptomarkt alleen uit spotbeurzen waar je direct cryptocurrency kan kopen, maar de markt wordt steeds meer bepaald door derivaten zoals futures en opties.

Maar het is vaak nog onduidelijk in hoeverre deze derivatenbeurzen eerlijk zijn over hun handelsvolume. Er bestaat nu een indicator die daar meer duidelijkheid over geeft, de Fishiness Indicator. De naam verwijst naar het Engelse ‘fishy’, de term die je gebruikt wanneer je iets verdacht vindt.

Binance is de meest fishy exchange als het op futures aankomt

De indicator geeft de verhouding tussen het 24-uurs handelsvolume en de open interesse. Het handelsvolume geeft aan hoeveel dollar er volgens de exchange in totaal is verhandeld op één dag. De open interest is de totale waarde van alle openstaande contracten. Als alles goed is, zouden deze getallen hetzelfde moeten weergeven.

De Fishiness Indicator is ontwikkeld door crypto-trader John Brown en gepubliceerd op de blog van Bitfinex. Hieronder zie je de ratio’s per exchange. Het Nederlandse Deribit heeft de beste verhouding, met een ratio van 1.02. Ook Kraken en FTX derivaten scoren goed. Bybit, Huobi en Binance laten een erg scheve verhouding zien.

Grafiek afkomstig van John Brown

John Brown vertelt in de blogpost hoe je de getallen kan aflezen: “Ik zou voorzichtig zijn wanneer een exchange een Fishiness Indicator van 3 of meer heeft, maar ook opletten als het getal zich tussen de 2 en de 3 bevindt.”

Wat kan de oorzaak zijn van een hoog cijfer?

Een hoge Fishiness Indicator kan worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de fees van een exchanges. Beurzen met een lager tarief moedigen traders aan om vaak met kleine bedragen te traden, dit kan het handelsvolume hoger maken.

Beurzen met een hoog aantal gokkers hebben ook de neiging om hoog te scoren op de indicator. Dat komt omdat deze traders met een hoge hefboom traden en hun posities vaker zien liquideren dan hun professionele tegenhangers. Het resultaat is dan een hoger handelsvolume in verhouding met de open interest.

Ook beurzen met volatiele premies op futures registreren een hoger handelsvolume per open interest, omdat zij traders stimuleren om meer transacties te doen.

Deze factoren kunnen kleine verschillen verklaren, maar extreme verschillen zoals Binance laat zien is op zijn minst verdacht. Wordt vast en zeker vervolgd!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.