Rekenkracht op bitcoin netwerk nog nooit zo hoog geweest, vandaag 10% moeilijker om te minen

De hash rate van bitcoins is gegroeid naar een nieuwe recordhoogte en is zelfs meer dan 125 EH/s. Dit betekent dat het netwerk van bitcoin nog nooit zo sterk is geweest.

Moeilijkheidsgraad neemt vandaag met 10% toe

Doordat de hash rate zo hard gegroeid is, wordt verwacht dat de moeilijkheidsgraad om bitcoins te minen vandaag om 12.30 uur met meer dan 10% zal toenemen.

Deze moeilijkheidsgraad wordt elke 2.016 blokken aangepast, dat is elke twee weken. Toevallig wordt vandaag blok 2.016 na de vorige aanpassing toegevoegd aan de blockchain.

In de grafiek van blockchain.com hierboven zie je de groeiende hash rate. Die is nu ongeveer 125 EH/S. Dit staat voor exa hash per seconde. Eenvoudig gezegd is de hash rate een algemene maatstaf voor de verwerkingskracht van het bitcoin netwerk.

Als bitcoins worden gemined, moeten blokken van geverifieerde transacties ‘gehashd’ worden voordat ze worden toegevoegd aan de steeds groeiende keten van blokken, ofwel de blockchain.

Elk van deze hashes wordt gemaakt door het succesvol afronden van een opzettelijk moeilijke wiskundige puzzel. De hash rate is een maat voor het aantal keren dat het netwerk kan proberen deze puzzel elke seconde te voltooien. Dit betekent dat de hash rate een goede indicator is voor de gezondheid van Bitcoin. Een hoge hash rate, in vergelijking met een lagere, heeft de voorkeur, omdat het netwerk dan beter beveiligd is tegen 51 procent aanvallen.

Hoe hoger het hash-vermogen van het netwerk, hoe groter het aantal mijnwerkers dat nodig is om een 51 procent aanval te plegen. Een hoge hash rate maakt het logistiek gezien moeilijker om het aantal computers dat nodig is voor een dergelijke aanval te coördineren.

Mining death spiral kan naar het land der fabels

Voordat de bitcoin block halving in mei plaatsvond, was er sprake van een mining death spiral. Doemdenkers beweerden dat de miners hun apparatuur in drommen zouden uitschakelen, omdat de beloning gehalveerd zou worden.

Zoals Dan Held van Kraken opmerkte, is hier niks van waar.

In plaats van het netwerk te verlaten, zie je dat bitcoin miners juist investeren in efficiëntere ASIC’s (gespecialiseerde machines om mee te minen). In april begon Bitmain met de verkoop van de volgende generatie miners. Dit zijn de S19 en S19 Pro, die een rekenkracht tot 115 TH/s kunnen halen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.