Het begint: Amerikaanse banken testen crypto van Centrale Bank op blockchain

Het begint. Zo waarschuwt klokkenluider Edward Snowden voor de Amerikaanse Centrale Bank. Grote, financiƫle instellingen werken samen met de Federal Reserve om een platform voor digitale valuta te testen.

Deze zogenaamde digitale dollar staat ook wel bekend als een CBDC. Dit staat voor Central Bank Digital Currency.

Testen met Regulated Liability Network

Een groep financiƫle grootmachten, waaronder HBSC, Mastercard en Wells Fargo, kondigde gisteren de lancering aan van een proof-of-concept digitaal geldplatform, het Regulated Liability Network.

‘Leden van de Amerikaanse bank- en betalingsgemeenschap die betrokken zijn bij deze proof-of-concept zijn verheugd om samen te werken met het New York Innovation Center (NYIC) dat deel uitmaakt van de Federal Reserve Bank of New York”, aldus de groep in een verklaring.

Gebruikmaken van blockchain

Volgens de groep zal het platform gebruik maken van gedistribueerde grootboektechnologie, in de volksmond blockchain, om mogelijkheden te creƫren om de financiƫle afwikkeling te verbeteren. Verbeteren komt vaak neer op snellere en goedkopere transacties.

Naast de eerder genoemde namen zullen andere centrale canken, commerciĆ«le banken en ‘gereguleerde niet-banken,’ waaronder BNY Mellon, Citi, PNC Bank, Swift, TD Bank, Truist en U.S. Bank een rol spelen.

Test maakt gebruik van gesimuleerde data

Het Regulated Liability Network zal als project twaalf weken getest worden en alleen in Amerikaanse dollars zal werken. Deelnemers zullen gesimuleerde digitale tokens uitgeven die klantdeposito’s vertegenwoordigen en verrekenen via gesimuleerde centrale bankreserves op een gedeelde blockchain.

‘Dit project wordt uitgevoerd in een testomgeving en gebruikt alleen gesimuleerde gegevens. Het is niet bedoeld om een ā€‹ā€‹specifiek beleidsresultaat te bevorderen, noch is het bedoeld om aan te geven dat de Federal Reserve op handen zijnde beslissingen zal nemen over de geschiktheid van het uitgeven van een CBDC voor detailhandel of groothandel, noch hoe een CBDC noodzakelijkerwijs zou moeten worden ontworpen.’

Daarnaast zal het project voldoen aan alle regelgevende eisen als het gaat om anti-witwassen en know your customer.

Na de afronding van het project zegt de groep dat het de resultaten van het proefprogramma zal publiceren, eraan toevoegend dat deelnemers niet verplicht zijn deel te nemen aan toekomstige initiatieven.

Het begint.

Snowden zou zomaar eens gelijk kunnen krijgen met zijn twee woorden. Als dit project slaagt, kan dit het begin zijn van een digitale dollar. Velen zijn bang dat het dan gedaan is met financiƫle privacy. Een van de nare eigenschappen van digitaal geld is dat hiermee gedrag te programmeren is.

Denk aan korting als je je CBDC binnen twee uur uitgeeft aan een nieuwe koelkast (ik noem maar wat), of nog erger, dat de CBDC verloopt als je je geld niet snel uitgeeft. Ook wordt het onmogelijk om geld over te maken zonder dat er iemand meekijkt.

Je kan nu simpel en in volledige privacy een briefje van 10 aan je moeder geven. Dat kan met een CDC (hopelijk) ook nog gewoon, alleen kunnen regelgevers, controleurs en anderen over jullie schouders meekijken.

Eerder dit jaar waarschuwde beleidsanalist Nick Anthony van het Cato Instituteā€™s Centre for Monetary and Financial Alternatives voor CBDCā€™s. ‘Een CBDC zou het weinige financiĆ«le privacy dat nog bestaat in de Verenigde Staten uitwissen,’ waarschuwde hij destijds.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dit klinkt allemaal zeer verontrustend.
  Ik denk niet dat we blij moeten zijn met deze ontwikkeling!

  16 november 2022
 • Het past perfect in het plaatje van volledige controle door de overheid. Met 1 druk op de knop ligt je privacy op straat. Met name ook heel vervelend voor criminelen lijkt mij šŸ˜‰

  17 november 2022
 • hoezo privacy ? , blockchain begon ook 2011, huis en thuis computers , door particuliern , open netwerk , en juist vreesden veel mensen, toen van privacy , en zagen af van bitcoin, maar nu ze 70.000 dollar hebben gezien , lopen ze allemaal te geilen ook al ligt je onderbroek op straat , onlyfans als maar geld opleverd , blockchain is gelijk aan de sleepwet van mevrouw de rechtercommisaris , destijds waren 8 of 12 coins , eerlijk waar destijds in nederland 2011 bestelde mooie bom pakketten uit polen , met mooi vuurwerk . en toen kwam bitcoin opmars , ik had voor 150 euro gekocht , je kon betalen met ideal en of mastercard/visa international card servises nederland , en na aankoop 1 van de 12 of 9 coins kreeg je bevesting email u order en bewaar deze goed en maak printje op dat order stond code na intypen van dat code , kon je op het website je , coin waarde inzien en uit laten betalen code bestond toen uit 8 tekens of zo , ben ik dat kwijtgeraakt printje enkel omtrent veiligheid gingen toen al geruchten als iamand je email kan inzien en of hack , heeft code van koper in handen , dus daarom was advies uitprinten en email verwijderen . enkel kan ook zijn dat ik uitgestapt na korte tijd aankoop binnen 1 maand . ben niet zeker van in ieder geval ik gooi alles weg als woest word , dus printje misschien bij vuilstort plaats en aangezien destijd 0.85 – 1.25 kost btc wie het vind word rijk . aangezien je tegen woordig vanuit huis en thuis computers niet het minning mogelijk maakt , en van hobby , tot industrie en bedrijsvoering taal gegroeid is zie ik nog steeds een come back van coins . dus niet janken . tevens digitaal dollar van fed is test om minder dollars te drukken, door de wereld kosten besparend voor de drukkerij , tevens net of minning of beheer van digitaal dollar , geen energie slurpt , net of goud winning , met chemische proces zo goed is voor mileue . is allemaal lul maar raak voor knaak verweer .

  17 november 2022