Kunstenaar Damien Hirst accepteert Bitcoin en Ethereum

De wereldberoemde Britse kunstenaar Damien Hirst zegt dat hij Bitcoin en Ethereum accepteert als betaling voor een nieuwe serie kunstwerken. Wellicht ken je Hirst van zijn interpretaties van dieren. Een van zijn beroemdste installaties is een haai in een glazen kooi, genaamd The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living.

Bron: damienhirst.com/

Liefde voor kunst en de cryptowereld

‘Voor het eerst accepteer ik cryptocurrency als betaling’, schreef hij op Instagram. ‘Het is voor ieder van ons moeilijk om iets in dit leven te vertrouwen, maar op de een of andere manier slagen we erin en vinden we zelfs liefde en ik hou van kunst en ik hou van de cryptowereld en ik ben blij en trots om mijn geloof in Bitcoin en Ethereum te steken. Ik accepteer ze voor deze verzameling.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Damien Hirst (@damienhirst)

Hirst heeft acht printen gemaakt en deze vertegenwoordigen verschillende versies van kersenbloesems, geïnspireerd door de acht deugden van bushidō, de samoerai-code. Ze kosten 3.000 dollar per stuk, en ze zijn alleen te koop tot 3 maart. Het is dus geen cryptokunst en ook geen NFT.

Waar slaat dit op?

The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living zette Hirst in de jaren 90 op de kaart, en zijn kunst is altijd wel polariserend. Wat dat betreft past het wel om iets wat ogenschijnlijk niks met elkaar te maken heeft, te combineren. De naam van zijn haai-installatie slaat nergens op, evenals de combinatie bloesem en cryptocurrency. Tenzij dit een knipoog is naar altseason.

Kunst blijft off-chain

We lieten NFT net al even vallen. Op dit moment is dat het grote verhaal op het spreekwoordelijke kruispunt van kunst en technologie. Dit zijn tokens die onvervangbaar zijn voor andere tokens. Cryptografisch beveiligde activa die elke vorm van digitale kunst op de Ethereum-blockchain kunnen plaatsen. En hoewel NFT’s meestal online afbeeldingen en animaties zijn, kunnen fysieke kunstwerken ook met NFT-componenten worden geleverd. In oktober verkocht Christie een stuk met Bitcoin-thema met een bijbehorende NFT voor 131.000 dollar.

Maar zover is het nog niet, voorlopig blijven de afdrukken van Hirst off-chain.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.