Hoe deze crypto-oplichter meer dan $2,6 miljoen wist te stelen

Een bedrieger die zich voordeed als de beroemde crypto-influencer Ansem wist voor ruim 2,6 miljoen dollar aan Solana (SOL) tokens buit te maken. Het voorval vond plaats op X (het voormalige Twitter) waarbij werd ingespeeld op de hype rondom memecoins om beleggers te lokken voor de pre-sale van een token “BULL” die helemaal niet bestaat.

1 investeerder verloor 1,2 miljoen dollar

Het zijn blijkbaar niet alleen maar kleine jongens die in dit soort ellende trappen. Eén ongelukkige investeerder verloor namelijk 1,2 miljoen dollar aan de scam van de nepversie van Ansem.

Zelfs nadat blockchain-detective ZachXBT de oplichterij openbaarde, wist de scammer nog 250.000 dollar een kapitaal te stelen. “2,6 miljoen dollar naar een account gestuurd? Waarom zou iemand zo makkelijk tokens sturen naar een account als het een paar lijntjes code kost om een smart contract te bouwen?”, zo vroeg Twitteraar Robert Sasu zich af.

De oplichterij vond plaats tijdens de snelle opkomst van Book of Meme (BOME), een token die op Solana werd gelanceerd en een razende opkomst van 36.000 procent kende.

Daarmee steeg de market cap van BOME van 4 miljoen dollar naar 1,45 miljard dollar in slechts 56 uur tijd. Dat zijn natuurlijk ongelooflijke getallen, waardoor het logisch is dat mensen op dit soort ellende springen. Iedereen heeft natuurlijk dollartekens in zijn ogen.

Laat dit dan vooral een waarschuwing zijn. Zelfs als je dit soort rendementen ziet, dan moet je maar bedenken dat die alleen zijn weggelegd voor de makers (en vrienden) van het project. Die stappen namelijk vroeg in en dumpen de tokens uiteindelijk met enorme winsten op het grote publiek.

57.000 mensen opgelicht in februari

Scam Snigger wist te meldden dat er in februari 57.000 mensen opgelicht zijn binnen de crypto-wereld. Alles bij elkaar verloren deze mensen hier 47 miljoen dollar mee. Het ging primair om zogenaamde phishing-aanvallen op social media platforms.

Ethereum werd het hardste geraakt. Daar werden namelijk 78 procent van de totale fondsen gestolen. Vooral ERC20 tokens waren een makkelijk target voor aanvallers. Daar werd namelijk 40 miljoen dollar op buitgemaakt.

Het grootste verlies in februari was één scam voor 6,2 miljoen dollar. Voor dat slachtoffer is het te hopen dat het niet om zijn of haar complete vermogen ging, want dan baal je wel.

Heb je zo’n mooi vermogen voor jezelf opgebouwd en ben je alles kwijt omdat mensen het van je stelen. Wees deze bullrun ook weer enorm op je hoede. Klik niet zomaar op links die mensen je toesturen en stuur al helemaal geen tokens naar wallets waarvan je niet zeker bent of er een goede partij achterzit.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.