Staat India nog steeds achter ban op cryptocurrency?

India en China zijn twee van de grootste landen ter wereld, en beiden kunnen ze niet met de volle 100% zeggen of ze achter cryptocurrency’s staan. Er wordt veel gepraat over regulering, oude berichten worden opgerakeld om FUD te verspreiden of hoop uit te putten. Kortom, de landen zijn nog zoekende.

Wat gebeurt er in India?

In dit artikel gaan we in op de laatste berichten uit India. De regering lijkt bereid te zijn om het standpunt over cryptocurrency’s te heroverwegen. Althans, dat staat in een artikel in de Economic Times. Ditmaal is er gedegen bronnenonderzoek gedaan. Ze spraken met drie experts.

Maar voor we die experts aan het woord laten, eerst wat achtergrondinformatie. Voormalig financieel secretaris Subhash Garg pleitte in 2019 voor een totaal verbod op cryptocurrency’s in India. De aanbeveling staat ook in het wetsvoorstel ‘The Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill 2021.’ En ook al is de aanbeveling pas twee jaar oud, critici vinden dit nu al een gedateerd standpunt.

Standpunt is gedateerd, nieuwe onderzoeksgroep

In het artikel van de Economic Times wordt een anonieme bron aangehaald:

‘Er is een mening binnen de regering dat de aanbevelingen van de Subhash Garg gedateerd zijn en dat er een frisse kijk nodig is op het gebruik van crypto’s in plaats van een totaal verbod.’

Stel dat er een nieuwe onderzoeksgroep wordt gevormd, dan zouden zij kunnen onderzoeken hoe blockchain het beste gebruikt kan worden, en hoe cryptocurrency afzonderlijk gereguleerd kan worden van fiatvaluta. Daarnaast werkt de centrale bank van India (RBI) aan een eigen CBDC, een digitale Rupee. Het is logisch als de onderzoeksgroep en de centrale bank informatie uitwisselen.

Minister moet deelnemen aan groep

Volgens het artikel kan de minister van Financiën, Anurag Thakur, worden overwogen om toe te treden tot de nieuwe groep. Thakur en minister van Financiën Nirmala Sitharaman hebben beide eerder verklaard dat de regering de voorkeur geeft aan meer nuance in plaats van een volledig verbod.

Verbod in handel vernietigd

De RBI verbood in 2018 alle banken om klanten toe te staan ​​in cryptocurrency te handelen, maar dit werd in februari 2020 vernietigd door het Hooggerechtshof na een petitie die was ingediend door Indiase fintech-ondernemers en experts.

Er zijn veel berichten dat een algemeen verbod opnieuw zou worden ingevoerd. Deze berichten kwamen van een anonieme bron, die beweerde een hoge ambtenaar van het Indiase ministerie van Financiën te zijn.

Wetsvoorstel heeft parlement nooit gehaald

In het artikel staat ook dat in maart van dit jaar, het parlement eigenlijk zou beslissen over The Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill 2021. Om onduidelijke redenen is dat niet doorgegaan. Gelukkig maar, want in zijn huidige vorm pleit het wetsvoorstel voor het criminaliseren van alleen al het hebben van cryptocurrency.

Sitharaman (minister van Financiën) zal naar verwachting later deze maand door haar team worden ingelicht over de ontwikkelingen in de cryptocurrency-ruimte. De afgelopen maanden berichten Indiase cryptobeurzen over hoge handelvolumes, ondanks dat regelgeving roet in het eten kan gooien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.