SEC klaagt cryptobedrijf Kik aan vanwege niet registreren ICO

Het lag in de lijn der verwachting, maar SEC heeft het bedrijf Kik aangeklaagd vanwege hun ICO. Kik is bekend om hun berichtenservice, waarmee ze de concurrentie aan willen gaan met WhatsApp en Telegram. De ICO van Kik heeft in 2017 100 miljoen dollar opgehaald.

Bestempeld als security

De regelgevers van de SEC zeggen dat de fondsenwerving van Kik bestond uit de verkoop van niet-geregistreerde effecten in de Verenigde Staten. Effecten worden in het Engels securities genoemd, dus het is niet gek dat de Securities and Exchange Commission (SEC) hier werk van maakt.

Dit is een belangrijke aanklacht en zeker één om in de gaten te houden. Het is namelijk de eerste keer dat de SEC een bedrijf aanpakt vanwege ongeregistreerde verkoop van tokens.

In het verleden mengde de SEC zich eigenlijk alleen met crypto bedrijven die werden beschuldigd van fraude en manipulatie. Maar nu wordt Kik echter alleen beschuldigd van het niet registreren.

Bevindingen SEC

Coindesk schreef een goede samenvatting van de bevindingen van de SEC. Lees dit artikel als je meer uitleg wil over onderstaande punten.

  1. Kik verloor geld.
  2. Geen enkel bedrijf wilde Kik overnemen of met Kik fuseren.
  3. Kik gaf meer informatie aan een besloten kring private-sale kopers dan aan de rest.
  4. Kik maakte speciale e-stickers voor hun investeerders. Hiermee leek het alsof hun Kin tokens (dit zijn de tokens van Kik) ook enig nut hadden.
  5. CEO Ted Livingston zei publiekelijk dat als je tokens koopt, je veel winst kon verwachten.
  6. Canadese regelgevers lieten Kik tijdig weten dat hun cryptocurrency eigenlijk securities zijn. Kik liet deze vraag aan Amerikaanse regelgevers expres achterwege.
  7. In de VS is 55 miljoen dollar opgehaald. Hiervan kwam iets minder dan 17 miljoen dollar uit een publieke verkoop van de Kin token.

‘Wij vechten voor de toekomst van crypto’

Elk verhaal heeft twee kanten. Binnen enkele uren nadat de aanklacht van de SEC werd ingediend, reageerde Kik met een persbericht. Daarin zei CEO Ted Livingston:

‘We hadden dit al verwacht en kijken er naar uit om voor de toekomst van crypto in de VS te vechten. We hopen dat deze zaak duidelijk zal maken dat de effectenwetgeving niet mag worden toegepast op een door miljoenen gebruikte valuta. Kin wordt elke dag door meer mensen in meer apps gebruikt en Kin is waarschijnlijk de meest gebruikte cryptocurrency ter wereld. De aanklacht van de SEC is een uitdaging om te overwinnen, maar dat heeft geen invloed op het gebruik, de overdraagbaarheid en de eigenschappen van Kin, en we verwachten dat momentum in het Kin-ecosysteem alleen maar zal blijven groeien.’

Onderscheid maken is belangrijk

Het is belangrijk om twee zaken te onderscheiden, want beide kunnen een precedent scheppen. Het eerste deel draait om de vraag of de eerste verkoop van KIN-tokens (tijdens de ICO) een aanbod van ongeregistreerde securities zijn.  En het tweede deel gaat over of de huidige KIN-token dan kan worden beschouwd als een effect (security).

Het verschil tussen het aanbod van de tokens en het gebruik van de tokens binnen een netwerk is om een aantal redenen interessant. De belangrijkste is of een token, asset of coin kan veranderen van een security naar een non-security. Daarnaast kunnen ondernemers die geld via tokens willen ophalen hier lering uit trekken, althans als ze de SEC willen vermijden. Ze kunnen dan beter geen tokens gebruiken om alleen maar kapitaal op te bouwen. Beter is dan om de token echt op te nemen in het product of de dienst voor permanent gebruik.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.