Nauwelijks groei gedownloade crypto apps, ondanks verdrievoudiging prijs bitcoin

De prijs van bitcoin is dit jaar verdrievoudigd, je zou verwachten dat bitcoin dan ook veel populairder is geworden. Misschien is dat ook wel zo, maar dat zie je niet terug in het aantal downloads van crypto gerelateerde apps op telefoons.

Aantal downloads ontlopen elkaar nauwelijks

Cijfers van App Annie laten zien dat er in de eerste helft van 2019 iets meer bitcoin apps gedownload zijn, dan in de eerste helft van 2018. Dat is bijzonder, vorig jaar zakte de koers namelijk in elkaar en dit jaar is de koers juist stijgende dus je zou een groter verschil verwachten.

In de eerste helft van 2019 zijn er door gebruikers ongeveer 67 miljoen crypto-apps gedownload, in de eerste zes maanden van vorig jaar waren dat er 65,8 miljoen.

Cijfers zijn keer miljoen

Mobiel traden populair

In een groot deel van de wereld, zijn mobiele telefoons de enige manier om toegang te krijgen tot het internet, en dus om aan cryptocurrency’s te komen. Maar niet alleen in ontwikkelingslanden wordt de mobiel gebruikt om te traden, ook in Nederland en bijvoorbeeld de VS gebruiken veel mensen mobiele apps om te handelen in crypto’s. Daarnaast schaalt vrijwel elke website ook op mobiel goed mee. Kijk hier maar eens.

App Annie onderzocht cijfers uit de Apple App Store en Google Play. De zoekmachine vond meer dan 6.500 app aanbieders met woorden zoals cryptocurrency, blockchain of bitcoin per 26 juni.

Het totale aantal crypto apps is met ingang van januari 2018 wel met 35 procent gestegen, dat komt onder andere omdat grote en populaire apps zoals de Exchange van Gemini en het Nederlandse Blox live zijn gegaan. Blox is een gratis trading app, voor iOS en Android.

Lees alles over BLOX

Consumenten lijken de weg nog niet te hebben gevonden

Het aantal gedownloade apps zegt op zich niet zo heel veel over de markt, maar het past wel in hetzelfde patroon als de zoekopdrachten op Google. Wil je weten of FOMO heeft geleid tot meer enthousiasme van het grote publiek, dan zijn app downloads en zoekopdrachten wel een goede indicator.

Als je kijkt naar het aantal zoekopdrachten op Google voor het woord bitcoin, dan zie je dat er in december 2017 vijf keer meer gezocht is op bitcoin. Je zou de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat de consument bitcoin dit jaar nog niet gezocht, én gevonden heeft. Misschien slaat fomo pas weer toe bij de rest van de wereld als er een nieuwe all time high (hoger dan 20.000 dollar) bereikt is.

Hoewel, Yahoo meldt dat het aantal zoekopdrachten voor bitcoin hoger is dan het aantal zoekopdachten naar Kim Kardashian.

Institutionele vraag hoger dan particuliere vraag

Zonder gekheid over de Kardashians, de prijsstijging van afgelopen maand naar 10.000 dollar lijkt ingegeven te zijn door institutionele vraag, in plaats van door particulieren. Dat wordt ook bevestigd door de CME Group. Op 17 juni stonden er 5.311 contracten open van institutionele partijen, deze contracten hadden een gezamenlijke waarde van 26.555 bitcoin, ongeveer 250 miljoen dollar. Op 18 juni kwam een tweede bevestiging op Twitter:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.