Geld lenen voor bitcoin en crypto kan verboden worden in Singapore

Bitcoin en de rest van de cryptocurrency’s bewegen hard op en neer. Je kan in korte tijd veel geld verdienen, sneller dan bij traditionele investeringen.

Maar dat betekent ook dat het risico vele malen hoger is. Daarom adviseren wij om alleen crypto te kopen met geld wat je kan missen en niet om hier een lening voor af te sluiten.

Singapore wil lenen voor crypto verbieden

Singapore is het met ons eens en gaat nog een stapje verder, ze willen leningen om te investeren in crypto verbieden. De Monetaire Autoriteit van Singapore (MAS) heeft daarom voorgesteld om consumenten te verbieden leningen aan te gaan voor crypto-investeringen.

Het idee hierachter is om consumenten tegen zichzelf te beschermen. De val van Terra heeft meerdere bedrijven de afgrond ingetrokken en duizenden consumenten zijn hier de dupe van. De overheid van Singapore wil er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

De Centrale Bank en financiële toezichthouder van het land, de MAS, hebben onlangs twee consultatiedocumenten gepubliceerd met suggesties om de regelgeving in Singapore aan te scherpen.

Bitcoin kopen met creditcard verboden

Een van de voorstellen in het consultatiedocument is om consumenten te verbieden creditcards of andere kredietfaciliteiten te gebruiken om geld te lenen voor het kopen of verhandelen van cryptocurrency’s.

Een ander voorstel van is dat crypto-investeerders een vragenlijst moeten invullen om te checken of ze de mogelijke risico’s van crypto-investeringen begrijpen.

Als je je ogen een beetje dichtknijpt dan zou je kunnen stellen dat deze maatregelen meevallen en misschien juist goed zijn voor consumenten. Maar er moeten nog een paar apen uit de mouw komen.

Deze voorstellen zijn namelijk niet van toepassing op vermogende beleggers. Maar deze vermogende beleggers zouden wel beperkt moeten worden tot een limiet van 200 duizend Singaporese dollars (ongeveer 140 duizend euro) voor investeringen in crypto.

Geen leningen, staking en hefboomconstructies meer

Daarnaast stelt de financiële waakhond voor dat crypto bedrijven geen leningen, staking en hefboomconstructies meer mogen aanbieden. De Centrale Bank herhaalt dat dit is bedoeld om consumenten te beschermen, maar als dit wordt goedgekeurd dan is dit een grote klap voor veel bedrijven.

Door de instabiliteit van de crypto koersen kunnen particulieren namelijk enorme verliezen lijden.

Crypto van klanten scheiden

Ook valt in de documentatie te lezen dat crypto-bedrijven transparanter moeten zijn over de risico’s en de crypto die ze in kas hebben. De crypto van klanten moet gescheiden blijven van de eigen coins. Ofwel, cryptobedrijven mogen niet net zoals banken de digitale munten van klanten gebruiken om mee te spelen.

Daar is wel wat voor te zeggen, want sinds mei 2022 is er een aantal cryptobedrijven omgevallen, en veel van hun gebruikers/klanten kunnen niet nog steeds niet bij hun coins.

Stablecoins moeten volledig gedekt zijn

De toezichthouder heeft daarnaast een document opgesteld met betrekking tot stablecoins met een grotere marketcap dan 5 miljoen Singaporese dollars (3,5 miljoen euro). Deze stablecoins moeten gekoppeld zijn aan de Singaporese dollar of een groep van 10 valuta en volledig gedekt worden door reserves van dezelfde denominatie.

Daarnaast worden stablecoin-uitgevers verplicht om een whitepaper te schrijven waar alles in staat, zoals de terugkooprechten van houders.

Let wel, alle voorgestelde maatregelen gaan eerst een consultatieperiode in, deze eindigt op 21 december.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.