Wat betekent de oorlog voor crypto?

Rusland is vannacht rond 4.00 uur Oekraïne binnen gevallen. Wat zijn de effecten van deze oorlog op crypto, aandelen en meer? In dit liveblog lees je het laatste nieuws.

 • 17.00 uur: Deze liveblog is gesloten

 • 16.21 uur: Oekraïense nationale bank beperkt het aanbod van digitaal geld

  ‘De centrale bank van Oekraïne heeft donderdag aangekondigd dat ze de markten voor elektronisch geld in het land heeft opgeschort. De bank heeft nieuwe regels ingevoerd, waaronder een bevel om uitgevers van e-geld te schorsen, het aanvullen van e-wallets met e-geld stop te zetten en de distributie van e-geld aan banken die e-geld uitgeven stop te zetten. Met e-geld wordt digitaal fiatgeld bedoeld dat wordt gebruikt voor diverse betaal- en traditionele banktoepassingen’, aldus Cryptobriefing.

  Er wordt niks specifiek gezegd over crypto. Het originele bericht, dat deze ochtend is geplaatst, is hier te lezen.

 • 15.32 uur: het was te verwachten, maar ook Wall Street in het rood


 • 14.04 uur: Coindesk: ‘Rusland beperkt handel in crypto’s tot gelicentieerde platformen en gecertificeerde wallets’

  Het Russische ministerie van Financiën gaat gewoon door met reguleren. ‘Russische inwoners zullen alleen digitale valutatransacties mogen uitvoeren via erkende operatoren, een beperking die peer-to-peer transacties in feite illegaal maakt. Dit zegt het wetsvoorstel van het ministerie van financiën over het reguleren van cryptocurrency’s. Alleen gecertificeerde cryptocurrency wallets zullen worden toegestaan’, aldus Coindesk.


 • 13.21 uur: ‘Onderweg naar de slechtste dag voor Europese aandelen sinds maart 2020’


 • 12.59 uur: Cardano (ADA) daalt het hardste in top 10

  Cardano heeft de sterkste koersdaling sinds de inval van Rusland. De munt staat op dit moment op -18% in 24 uur tijd.
ADA/USDT 1H


 • 12.30 Malware sloopt computers in Oekraïne

  Een computervirus brengt zware schade toe aan Oekraïense overheidsorganisaties en financiële instellingen. Dat meldt RTL Nieuws. ‘De malware is ontdekt door cybersecuritybedrijven ESET en Symantec, die het virus op honderden Oekraïense computers hebben waargenomen. Ook is de malware gespot in Letland en Litouwen’, aldus RTL.


 • 12.22 Mark Rutte: ‘Inflatie en gasprijzen zijn een punt van aandacht’

  “We hebben inflatie, en gas- en olieprijzen worden steeds hoger. Dit is een punt van aandacht”, zegt Rutte. Wat dit precies betekent, vertelt hij niet.


 • 12.14: Olie stijgt 8%

  Olie doet het goed in deze onzekere tijd. De prijs steeg 8% sinds de inval.
USOIL 4H

 • 12.00 uur: De Russische aandelenmarkt stort in, RTS daalt 50%

  De RTS (Russian Trading System) Index is een indicator voor de 50 meest liquide aandelen in Rusland. Deze daalde met de helft in een periode van een paar uur.
RTS Index 4H

 • 11.42 uur: Scott Melker, bekend als ‘The Wolf Off All Streets’ start bitcoin long

  “Dit is mijn derde deze week – de vorige 2 waren beide winstgevend vanwege een solide uitvoering en een plan. Ik zal altijd overgekochte bull-div’s longen, dat is mijn strategie. Als ik word gestopt, prima. Op naar de volgende.”

 • 11.05 uur: Meer dan 450 miljoen dollar aan liquidaties

  Extreem veel futures contracten worden geliquideerd. Data van Coinglass laat zien dat er ondertussen al 456 miljoen dollar geliquideerd is. Dit staat gelijk aan 407 miljoen euro.

 • 10.18: Oekraïners willen cash op zak hebben

  Inwoners van Oekraïne staan in de rij bij de geldautomaten. In deze tijden hebben ze liever cash, dan digitaal geld op de bank.

 • 10.02 uur: Trezor uit steun naar Oekraïne


 • 9.50 uur: Roebel lijdt tegenover de dollar

  De Amerikaanse dollar steeg 10% tegenover de russische Roebel sinds de oorlog. Het is niet nodig om bij deze grafiek te vermelden waar de oorlog begon.
USD/RUB 4H

 • 9.24 uur: Europese aandelen storten in

  Ook de aandelenmarkt heeft het te verduren. Europese aandelen markten staan minimaal op -2,5%. Wat het precieze effect op de grootste Amerikaanse beurzen is, zullen we merken als de beurzen open gaan.

 • 9.10 uur: Goud is een veilige thuishaven

  Een van de enige toevluchten voor investeerders op dit moment is goud. De prijs van goud steeg juist na 4:00. Zoals je kan zien in onderstaande grafiek, ging de prijs van goud 1,5% omhoog na de aanval.
$US/OZ 4H

 • 9.00 uur: Ook altcoins dalen sinds de oorlog

  Het effect beperkt zich natuurlijk niet alleen tot bitcoin. Alle coins lijden onder deze oorlog. Alle andere grote cryptomunten naast bitcoin staan op dit moment -10% op coinmarketcap.

 • 9.00 uur: Bitcoin stort in

  Na een afwijzing rond de 45.000 dollar (40.000 euro) heeft bitcoin alleen maar tegenslagen gekend. De angst voor een oorlog was niet onterecht, en dat effect zien we nu.
BTC/|USDT 4H

 • 8.14 uur: Sam Bankman-Fried, oprichter FTX, uit zich over de oorlog
  Twitter thread is te lezen onder de tweet.

 • 4.56 uur: Vitalik Buterin, van oorsprong een Rus, verafschuwt de aanval

  “Zeer ontsteld door het besluit van Poetin om de mogelijkheid van een vreedzame oplossing voor het geschil met Oekraïne te laten varen en in plaats daarvan oorlog te voeren. Dit is een misdaad tegen het Oekraïense en Russische volk. Ik wil iedereen veiligheid toewensen, al weet ik dat die er niet zal zijn. Eer aan Oekraïne”, aldus de maker van ethereum

 • 4.17 uur: AltcoinSherpa laat zich als een van de eersten horen

  “Gedachten zijn vanavond bij iedereen in Oekraïne. We vergeten soms dat er echte mensen in deze situaties leven en dat het niet alleen om de markt gaat.”

 • 4.00 uur: Rusland valt Oekraïne binnen

  Na een aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin over een militaire operatie, is Rusland Oekraïne binnengevallen. Dit is naar eigen zeggen bedoeld om burgers te beschermen.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.