Nederlander moet gevangenis in wegens weigeren delen van private keys bitcoin

Vorige maand kwam een opmerkelijke zaak voor bij de rechtbank Oost-Brabant. Er is een faillissement uitgesproken over een man met een verhuurbedrijf. Deze man heeft gelogen over zijn vermogen.

De curatoren denken dat hij ook veel bitcoin en andere cryptocurrency bezit. Omdat de man zijn wachtwoorden (ofwel private keys) niet wil delen moet hij de gevangenis in. Daarnaast mag hij voorlopig geen contact hebben met zijn vrouw en kinderen.

Een faillissement is reden

De man zegt alle inloggegevens gedeeld te hebben maar de rechtbank denkt daar anders over. De rechtbank is in de veronderstelling dat de man ten minste 250.000 euro niet heeft opgegeven. Dit bedrag zou bestaan uit inkomen door in Nederland en in het buitenland (zoals Dubai) luxe auto’s te verhuren. Ook zou de man beschikken over “al dan niet verborgen bitcoin accounts of andere cryptocurrency accounts.”

De curatoren hebben vastgesteld dat zij een deel van de boedel niet kunnen bepalen zonder medewerking van de man. Hiermee doelen zij op onder andere de inloggegevens van zijn wallets.

Weliswaar heeft de verdachte zijn inloggegevens, wachtwoorden en pincodes van zijn computers verstrekt, maar volledige openheid van zaken is nog steeds niet gegeven.

Dat is volgens de rechtbank reden genoeg om de man gevangen te zetten en om alle contact met de buitenwereld te verbieden. De man kan dus geen contact meer opnemen met zijn vrouw en kinderen. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat, de curatoren, en de rechter-commissaris.

Gelogen tegen de rechtbank

Het klinkt als een ingrijpende maatregel, maar de rechtbank mag dit doen. De man heeft namelijk niet voldaan aan zijn informatieplicht. Of simpeler gezegd: hij heeft belangrijke informatie achtergehouden voor de rechtbank en dus gelogen.

Volgens de rechtbank heeft de autoverhuurder namelijk niet vrijwillig alle informatie gegeven over zijn vermogen. Pas toen de man in de gevangenis werd gezet, begon hij meer informatie vrij te geven. De rechter oordeelt dat een verlenging van de gevangenisstraf een prikkel kan zijn om alle informatie te geven. Dit wordt ook wel faillissementsgijzeling genoemd.

Hoe gaat de rechtszaak verder?

De autoverhuurder moet al zijn vermogen opgeven aan de rechtbank, dus ook zijn bitcoin. Het Openbaar Ministerie legt dan beslag op zijn bitcoin. Maar hoe gaat het OM om met bitcoin? Volgens cybercrime-officer Martijn Egberts worden de bitcoins direct verkocht voor euro’s (pdf). De rechtbank speculeert dus niet met bitcoin.

Wil je de openbare uitspraak zelf teruglezen? Dat kan op rechtspraak.nl.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.