Mastercard vraagt 15 merkregistraties aan met betrekking tot de metaverse en crypto
Mastercard ziet potentie in crypto en de metaverse, dat blijkt uit maar liefst 15 aanvragen voor merkregistraties in de Verenigde Staten. Het gaat om registraties onder het 1b-format, wat betekent dat ze niet voor direct gebruik zijn. Dergelijke registraties komen op de plank voor toekomstig gebruik. Voor toewijzing van de merken moet Mastercard aantonen daadwerkelijk de intentie te hebben om de merknamen in de toekomst te gebruiken.
De 15 registraties van Mastercard hebben betrekking tot NFTs, virtuele werelden en meer. Deze merkregistraties zijn echter niet de eerste stap van Mastercard in de richting van crypto. Eerder dit jaar tekende Mastercard voor een samenwerking met Coinbase om de NFT-marktplaats van het bedrijf te ondersteunen. Met de registraties volgt Mastercard in de voetsporen van andere grote betaalbedrijven die ook richting crypto bewegen.
Mastercard is niet de enige
Mastercard is zeker niet de enige betaalgigant die zich op crypto stort. Ook Visa is de laatste tijd actief binnen het ecosysteem. Onder andere door het in dienst nemen van vijf medewerkers die zich volledig op crypto richten. Daarnaast kocht het miljardenbedrijf afgelopen zomer voor meer dan 140.000 euro een CryptoPunk.
Het is echter afwachten of dit soort stappen pure marketing zijn of dat de betaalgiganten daadwerkelijk toekomst zien in de NFT-wereld. Op dit moment heerst er een enorme hype rondom NFTs, maar de echte test moet nog komen. Wat als straks blijkt dat de meeste NFTs niet liquide zijn en de koersen massaal instorten? Dat is een vraag die alleen het verstrijken van de tijd voor ons kan beantwoorden.
American Express ook op de crypto-tour
Naast Visa en Mastercard is ook American Express op de crypto-tour. Afgelopen maand diende American Express vergelijkbare merkregistraties in. Onder andere voor “downloadbare computersoftware voor het faciliteren van transacties van een virtuele betaalkaart naar een elektronische mobiele wallet.” Wat we daar precies van kunnen verwachten is niet duidelijk.
Hoewel er geen universele definitie is voor de term ‘metaverse’, verscheen dit begrip wel in een merkregistratie van American Express. “De authenticatie van transacties, communicatie, autorisatie, settlement-dienst en fraudedetectie in de metaverse en andere virtuele werelden.” Waarmee American Express de metaverse dus blijkbaar als iets anders ziet dan ‘andere virtuele werelden’.
Concurrentie van nieuwe generatie betaalbedrijven
Het lijkt erop dat de traditionele spelers binnen de financiële industrie de hete adem van bedrijven als Strike en Block in de nek voelen. Tijdens Bitcoin 2022 kondigde Block aan het vanaf nu mogelijk te maken voor gebruikers om een percentage van hun salaris automatisch in bitcoin om te zetten. Verder kunnen aankopen naar boven afgerond worden met een bitcoin-aankoop en is het sinds januari mogelijk om Lightning Netwerk betalingen te versturen en ontvangen.
Het Strike van Jack Mallers heeft tijdens Bitcoin 2022 verschillende samenwerkingen met betaalproviders aangekondigd. Dankzij die samenwerkingen is het onder andere mogelijk om bij grote ketens als McDonald’s, Starbucks en Walmart af te rekenen met bitcoin in de Verenigde Staten. Dit doet Strike via het Lightning Netwerk en het interessante is dat ontvangers niet doorhebben dat de consument met bitcoin betaalt. De strijd om de cryptomarkt lijkt definitief begonnen.