Bitcoin keldert 6%, verwachting CPI en PPI 

De bitcoin koers is vannacht met 6% gedaald en is voor het eerst sinds een maand minder waard dan 40.000 dollar (36.800 euro). Hiermee lijkt definitief een einde gekomen te zijn aan de opwaartse beweging die in maart begon.

Wat is er aan de hand?

De markt laat zien bang te zijn voor verschillende factoren. Uiteraard is er de angst voor blijvende inflatie, hoewel dat ook als een kracht van bitcoin gezien kan worden, maar daarover later meer. Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank aangekondigd de rente te verhogen met grotere stappen dan verwacht. De voedseltekorten over de hele wereld en de energiecrisis hebben natuurlijk ook impact op het sentiment van de markt. 

CPI en PPI van Amerika

Deze week speelt er nog meer, de aandelenmarkten zijn maar vier dagen geopend vanwege goede vrijdag (verplichte toevoeging dat bitcoin nooit sluit). Ondanks deze korte week is het een cruciale periode investeerders, aangezien de grote Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup hun resultaten van het eerste kwartaal van 2022 zullen delen. 

Ook de Amerikaanse overheid komt met nieuws, want later vandaag wordt de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd en morgen komen ze met de  producentenprijsindex (PPI). Beide cijfers zijn van maart.

Amerikanen gebruiken de CPI en PPI als maatstaf voor de inflatie, en je kunt erop rekenen dat politici dit zullen gebruiken om elkaar te slaan, of om de schuld aan bijvoorbeeld de invasie van Oekraïne te geven.

Met andere woorden, onrust op de markt. Met een beetje geluk betekent de daling van de bitcoin koers van de afgelopen dagen dat de markt deze negatieve sentimenten al heeft ingeprijsd.

Is 30.000 dollar bodem voor bitcoin?

Analist McKenna kijkt naar de grafiek vanaf april 2021 tot nu en noemt het afgelopen jaar de vreemdste bearmarkt die hij ooit heeft gezien.

McKenna zegt,

“Ik denk niet eens dat we onder de 30.000 dollar zien, ik ben meer voor een schokkerige prijsactie in dit bereik, wat ook een hel is. Ik heb alleen maïs nodig om te chillen en mijn altcoins te laten rennen.”

Zijn laatste zin hadden we wellicht beter niet door Google translate kunnen halen.

Inflatie goed voor bitcoin

Michael Kenna, hoofd investeringsstrategie van Bank of America zei volgens Reuters dat we ons moeten opmaken voor een inflatie- en renteschok. Kenna verwacht dat er zich een recessie zal ontvouwen en voorspelt een stijging van de werkloosheid met 1,5%. Dit komt bovenop een reeds omgekeerde 10-jaarsrente die in het verleden aan elke recessie in de VS is voorafgegaan.

Dit hoeft niet per se slecht te zijn voor bitcoin. Kenna zei namelijk dat in de context van deze economische onrust, contant geld, grondstoffen en cryptocurrencies waarschijnlijk beter zouden presteren dan obligaties en aandelen vanwege hun inflatiebestendige aard.

Niets stopt bitcoin

Dit is precies wat zijn collega Alkesh Shah ook zei. Shah is de crypto-strateeg van dezelfde bank en sluit de mogelijkheid van een crypto-winter uit. Hij denkt namelijk dat een eventuele recessie niet sterk genoeg is om de adoptie en groei (door programmeurs) van crypto tegen te houden.

In januari deelde hun bank een analyse van de crypto-markt waarin ze bitcoin belangrijk noemden en zeiden dat de crypto-industrie te groot is om te negeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.