Miners capituleren en verkopen gedwongen grote hoeveelheden Bitcoin

De Bitcoin koers is als gevolg van de problemen bij FTX fors gedaald en dat lijkt nu de mining-industrie te raken. Miners moeten het uiteindelijk hebben van de Bitcoin koers en die is sinds het begin van het jaar met ruim 50 procent gedaald. Moeten we vrezen voor nieuwe dalingen als gevolg van verkopende miners?

Miners verkopen Bitcoin

Het on-chain analysebedrijf Glassnode komt altijd met interessante data over de markt. Nu weten ze te melden dat de uitstromen vanuit miner-wallets op het hoogste punt in zes maanden staan. Dit betekent dat de huidige koers miners wederom onder druk zet om delen van hun zuurverdiende Bitcoin te verkopen om het hoofd boven water te houden. 

Het nare aan deze ontwikkeling is dat de Bitcoin koers hiermee verder onder druk komt. Dit kan een negatieve spiraal veroorzaken. De koers daalt, waardoor miners moeten verkopen, wat de koers extra onder druk zet en miners mogelijk helemaal door het putje stuurt. Er is echter ook hoop, want volgens Glassnode raken de verkopers langzaam uitgeput.

Capitulatie op komst

Voordat we de positieve ontwikkelingen omtrent de uitputting van verkopers bespreken, blijven we nog even bij de miners. Als we de analyse van on-chain analist Will Clemente mogen geloven, dan is er een kans op een nieuwe capitulatie van de mining-industrie. Dit betekent dat miners in grote mate Bitcoin moeten verkopen om de kosten te dekken. De hoge energieprijzen, de stijgende hashrate en de dalende Bitcoin koers blijven een dodelijke combinatie voor de industrie.

Om deze dynamiek te illustreren publiceerde Clemente de bovenstaande grafiek van de Hash Ribbon. De groene lijn in de grafiek vertegenwoordigt het 30-daagse gemiddelde van de hashrate en de blauwe lijn het 60-daagse gemiddelde. Als de groene lijn onder de blauwe lijn duikt, dan is dat vaak een teken van capitulatie onder de miners. Over het algemeen volgen daarna altijd koersdalingen voor Bitcoin.

De hashrate is overigens de hoeveelheid computerkracht die in het netwerk zit. Als de hashrate stijgt betekent dit dat meer miners apparaten aanzetten om Bitcoin te minen en andersom. Zodra het 30-daagse gemiddelde onder het 60-daagse gemiddelde duikt, is dat een teken dat veel miners op dit moment apparaten moeten uitzetten om te overleven, wat wijst op moeilijkheden voor de industrie.

Het positieve nieuws

Gelukkig is er ook positief nieuws, want volgens Glassnode begint de verkoopdruk langzaam uit te putten. Dat wil zeggen dat er weinig tot geen verkopers meer over zijn en de Bitcoin koers op dit punt niet heel zwaar onder druk staat. De zogenaamde Seller Exhaustion Constant ligt momenteel op hetzelfde punt als in juni 2022. Destijds hadden we te maken met de voorlopige bodem van 17.600 dollar voor de Bitcoin koers.

Over het algemeen leert deze indicator ons dat de kans op koersdalingen voor Bitcoin lager is zodra de verliezen hoog zijn en de volatiliteit afneemt. Op dit moment is daar sprake van. De Bitcoin koers blijft redelijk stabiel, wat betekent dat er weinig tot geen volatiliteit is. Daarbij zijn de verliezen groot, na de implosie van FTX verloor de Bitcoin koers ruim 20 procent van zijn waarde.

Wat dat betreft mogen we er voorzichtig op hopen dat de Bitcoin koers zich momenteel rond een bodem bevindt. Uiteindelijk kan alleen de tijd ons leren of dat daadwerkelijk het geval is. Behalve de on-chain ontwikkelingen speelt ook het macro-economische plaatje van de buitenwereld een grote rol voor de Bitcoin koers.

De inflatie is wereldwijd altijd nog op een niveau waar centrale banken niet blij mee zijn. Om die reden blijven ze de rente verhogen om de inflatie onder controle te krijgen en dat heeft geen positief effect op de Bitcoin koers. We moeten dus meerdere fronten tegelijk in het oog houden om de mogelijke scenario’s voor de koers in kaart te brengen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.