5 jaar gevangenisstraf voor NFT-fraudeur van Mutant Ape Planet
Aurelien Michel, die betrokken was bij zogenaamde wire fraud in verband met het NFT-project “Mutant Ape Planet”, kan een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen.
Schuld toegegeven
De Amerikaanse procureur Breon Peace onthulde dat Michels, een 25-jarige Fransman die in Dubai woont, via een pleidooi schuldig verklaarde en een samenzwering toegaf om consumenten te bedriegen.
De procedure vond gisteren plaats voor de Amerikaanse rechter Vera M. Scanlon. Als Michel wordt veroordeeld, kan hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen. Hij heeft ook ingestemd om 1,4 miljoen dollar aan verbeurdverklaring te betalen, aldus de verklaring.
Verbeurdverklaring van 1,4 miljoen dollar
Verbeurdverklaring wordt vaak gebruikt om de opbrengst van een misdaad terug te vorderen of om de schade aan het slachtoffer te compenseren. Het kan ook worden gebruikt om een afschrikmiddel te creëren tegen toekomstige misdrijven.
In het geval van Aurélien Michel, die schuldig pleitte aan samenzwering om investeerders te bedriegen in het Mutant Ape Planet NFT-project, heeft hij ingestemd om 1,4 miljoen dollar aan verbeurdverklaring te betalen. Dit geld zal worden gebruikt om de slachtoffers van zijn misdaad te compenseren.
‘Michel heeft vandaag schuldig gepleit aan samenzwering om consumenten te bedriegen die geïnteresseerd waren in een nieuwe markt voor digitale activa,’ aldus de Amerikaanse procureur Breon Peace.
Geen NFT’s geleverd
Aurelien Michel kondigde de NFT in 2021 aan te midden van de apengekte, nam het geld aan, maar leverde geen digitale kunstwerken, zeiden federale aanklagers. Het project zou een
Het project kwam op de proppen met de Mutant Ape Yacht Club, een razend populaire serie NFT’s waarmee voor tientallen miljoenen dollars aan digitale kunst was verkocht.
Tussen januari en april 2021 zeggen aanklagers dat Michel meer dan 2,9 dollar miljoen ophaalde met de ethereum-blockchain, door 9.999 versies van het token te verkopen. Maar toen het tijd werd om het kunstwerk daadwerkelijk uit te geven, kondigde Michel, die bij investeerders eenvoudigweg bekend stond als James, aan dat de NFT niet zou worden vrijgegeven.
‘Het was nooit onze bedoeling om te frauderen, maar de gemeenschap werd veel te giftig. Ik erken dat ons gedrag hiertoe heeft geleid,’schreef Michel in een bericht op het berichtenplatform Discord.