Nasdaq

NASDAQ over marktmanipulatie: ‘Iedereen praat nu over regulering van bitcoin en cryptocurrency’

De tweede dag van Blockchain Expo Europe is nog steeds in volle gang. Vanmiddag om drie uur sprak Tony Sio over marktmanipulatie op cryptocurrency exchanges. Sio is hoofd Marktregulatie en Technologie bij NASDAQ. Hij analyseert verschillende financiële markten, waaronder de cryptomarkt.

Iedereen praat nu opeens over regulering

Tony Sio: ‘Toen ik een paar jaar terug op dit soort evenementen sprak, had iedereen het alleen maar over digitale valuta’s en blockchain. Regulering als woord kwam niet eens voor. Hoe anders zijn de tijden nu? Je kan het niet over cryptocurrency’s hebben zonder ook regulering te benoemen.’

De grootste uitdaging op het gebied van regulering is marktmanipulatie. Zo pleit de Amerikaanse Commodities en Futures Trading Commission (CFTC) voor meer toezicht op de markt.

Bitcoin ETF nog niet aan de orde

Ook wijst Sio op de recente uitspraken van de Securities and Exchanges Commission (SEC). ‘Een bitcoin ETF is voorlopig nog niet aan de orde, omdat de SEC zich zorgen maakt over marktmanipulatie bij bitcoin.’ Dit blijkt ook uit een in maart verschenen rapport van BItwise, hierin staat dat 95 procent van het handelsvolume van bitcoin nep is.

Pump en dump is niet nieuw

Hoe vindt marktmanipulatie dan plaats in cryptocurrency? Een van de methoden is een pump en dump. Dat werkt zo: iemand koopt een willekeurige cryptocurrency of token. Daarna vertelt hij of zij op sociale media dat iedereen de munt moet kopen. Dit gebeurt vaak in zogeheten ‘pump en dump-groepen’ op berichtenservice Telegram.

Doordat iedereen koopt schiet de prijs kunstmatig omhoog. En daarna wordt de coin ‘gedumpt’, ofwel massaal verkocht.

Maar volgens Sio is dit niet nieuw en al zeker niet alleen bij cryptocurrency: ‘Eigenlijk gebeurde dit soort praktijken al in de jaren 20. Nieuwe technologieën zorgden er toen voor dat mensen snel informatie konden verspreiden. Ook toen werden pump en dumps namelijk verspreid met Telegram. Alleen dan de analoge variant.’


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.