Categorieën: Bitcoin nieuws

Drie Nederlanders opgepakt voor diefstal bitcoin en ether

Europol heeft drie Nederlanders en drie Britten opgepakt. Zij worden ervan verdacht 27 miljoen dollar (24 miljoen euro) aan cryptocurrency te hebben gestolen. De Europese inlichtingendienst werkte samen met de regionale Cyber ​​Crime Unit in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, de Nederlandse politie, Eurojust en het Britse National Crime Agency (NCA).

Vierduizend slachtoffers

De zes opgepakten maakten namaakwebsites van bestaande websites met een vergelijkbare naam. Zij worden ervan verdacht dat ze voornamelijk bitcoins en een klein beetje ether hebben gestolen. Minstens vierduizend personen uit in ieder geval twaalf landen zijn slachtoffer.

In het persbericht van Europol staat dat de hackers gebruik maakte van typosquatting. De door hun opgetogen nepwebsite heeft een kleine, veelgemaakte spelfout in de url. Ze gokken dus op gebruikers die zich vergissen bij het intypen van een webadres.

Europol meldde dus dat minstens vierduizend personen zich hebben vergist in het webadres en ingelogd hebben. Hierdoor kregen de hackers toegang tot de wallets en de bijbehorende tegoeden.

Onderzoek loopt nog

De zes verdachten worden verdacht van witwassen en misdrijven gerelateerd aan computervredebreuk, het onderzoek naar de diefstal loopt nog. Europol heeft nog meer verdachten op het oog en hoopt die ook te kunnen arresteren. De drie Britse mannen zijn opgepakt in hun eigen woning in Charlcombe, Lower Weston en Staverton. De twee Nederlandse mannen en Nederlandse vrouw zijn in Amsterdam en Rotterdam opgepakt.

Europol heeft niet bekendgemaakt om welke website het gaat. Cointelegraph suggereert dat het om Cryptohopper kan gaan. De nieuwssite schrijft dat de alarmbellen afgingen van hun malwaresoftware op een kloonwebsite van exchange Cryptohopper. Ze gebruikten zelfs hetzelfde logo om gebruikers te misleiden. Vervolgens werd een programma gedownload en geïnstalleerd. Dit programma downloadt en exploiteert mining- en clipping trojans die zijn ontworpen om cryptocurrency te stelen. Dit is niet bevestigd door  de Europese veiligheidsdiensten.

Bitcoin is veilig

Dit nieuwsbericht is niet bedoeld om aan te geven dat bitcoin onveilig is. Het netwerk is veilig en eigenlijk niet over te nemen door hackers. In bovenstaande zaak is een aaneenschakeling van menselijke fouten en een nagemaakte website. Dat staat los van bitcoin. Lees hier meer over waarom bitcoin veilig is.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Aandelen influencer wil alles weten over bitcoin en vraagt hulp Winklevoss tweeling

De populaire Twitter influencer Dave Portnoy, beroemd om zijn motto 'stocks only go up', wil…

4 uur geleden

Technische analyse: dit is waarom VeChain met 61 procent zal stijgen

Vanaf vandaag koop je VeChain (VET) in de alles-in-één cryptocurrency app BLOX! En je hebt…

4 uur geleden

Nieuw: vanaf nu koop je VeChain (VET) met cryptocurrency app BLOX!

Goed nieuws! Vanaf nu koop je VeChain (VET) met de alles-in-één cryptocurrency app BLOX. VeChain…

5 uur geleden

Deze cryptobeurs biedt 400 miljoen dollar voor gestolen bitcoins

Cryptocurrency exchange Bitfinex biedt maar liefst 400 miljoen dollar aan iedereen die informatie kan geven…

7 uur geleden

Russische regering verbiedt transacties naar anonieme wallets

De Russische Federatie heeft anonieme stortingen op online wallets verboden, dit kan impact hebben op…

7 uur geleden

Bitcoin technische analyse: 11.500 dollar laatste grote horde richting all time high

Bitcoin lijkt weer wat rust gevonden te hebben na de wilde bewegingen van het afgelopen…

23 uur geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!