Nederlanders werken aan Non Fungible Tokens op XRP Ledger

De Nederlander Wietse Wind van XRP Labs heeft een voorstel geschreven om Non Fungible Tokens (NFT) toe te voegen aan de XRP Ledger.

Verschil tussen NFT en XRP

Wind deelde zijn voorstel drie dagen geleden op GitHub. Hij legt uit wat het verschil is tussen NFT en XRP:

‘Een niet-vervangbaar token (NFT) is een speciaal type cryptografisch token dat iets unieks vertegenwoordigt; niet-vervangbare tokens zijn dus niet onderling uitwisselbaar. Dit in tegenstelling tot bv. de native asset op de XRPL, XRP, waar XRP kan worden verzonden en ontvangen zonder uniek (per token) geïdentificeerd te zijn.’

‘Waar normale tokens en de native asset XRP kunnen worden verdeeld (bijv. 1 XRP ontvangen, 0,5 XRP verzenden), kunnen NFT’s alleen als één geheel, unieke token worden gebruikt: ze zijn niet te delen.’

Kunst en verzamelobjecten

Een NFT is dus net als elke andere cryptocurrency. Ze maken gebruik van een blockchain om te bewijzen dat de tokens schaars en in het geval van kunst zelfs uniek zijn. Dit kun je vergelijken met ruilkaarten, schilderijen of andere verzamelobjecten. Het grote verschil met reguliere cryptovaluta, is dat elke token uniek is en niet inwisselbaar voor elkaar. Bij XRP maakt het niet uit of je XRP a of XRP b hebt, ze zijn hetzelfde en vertegenwoordigen dezelfde waarde.

Muziek, beeldende kunst, films en andere unieke creaties hebben allemaal het potentieel om als NFT’s te worden weergegeven.

Digitale schaarste

Vervolgens gaf hij enkele voorbeelden van waar NFT’s op de XRP ledger nuttig voor kunnen zijn:

‘Niet-vervangbare tokens worden gebruikt om verifieerbare digitale schaarste te creëren, evenals digitaal eigendom, en de mogelijkheid van interoperabiliteit van activa over meerdere platforms. NFT’s worden gebruikt in verschillende specifieke toepassingen die unieke digitale items vereisen, zoals cryptokunst, digitale verzamelobjecten en online gaming.’

Wind zegt dat Hubert Getrouw zal experimenteren met het voorstel en zijn bevindingen documenteren. Zijn eerste blog lees je hieronder.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.