Pas op voor deze crypto scams tijdens het WK voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is weer volop aan de gang. Miljoenen, al dan niet miljarden mensen volgen het kampioenschap op de voet. Zo veel geld als er omgaat in dit evenement, zo veel mogelijkheden zien hackers om misbruik te maken van deze situatie. Er zijn zowel oude vormen van oplichting als nieuwe, die met crypto te maken hebben.

Phishing

In een recente blogpost deelde Kaspersky, een softwarebedrijf gespecialiseerd in computerbeveiliging, een aantal crypto-scams waar mensen voor op moeten passen. Experts van het bedrijf onderzochten WK-gerelateerde phishingwebsites van over de hele wereld.

Het is niet meer zo als vroeger, waarbij alle kaartjes fysiek werden verkocht. De wedstrijdtickets voor het WK zijn dit jaar alleen digitaal beschikbaar. Hierdoor krijgen scammers juist een grote kans om neppe websites te maken om valse tickets aan te bieden, en dit gebeurt dan ook.

“Kaspersky-experts ontdekten talrijke phishingpagina’s die pretendeerden tickets voor FIFA-wedstrijden te verkopen. Onnodig te zeggen dat gebruikers van deze sites persoonlijke gegevens, bankgegevens en geld verliezen”, aldus het rapport.

Neppe mails en producten

Een andere bekende vorm van oplichting is de verkoop van nepgeschenken. Het softwarebedrijf heeft namelijk phishingpagina’s gevonden die net doen alsof mensen twee kaartjes voor het WK kunnen winnen. De scammers verdienen hier geld aan door een gebruiker zich een ‘gelukkige’ winnaar te laten voelen, die alleen een leveringsbijdrage hoeft te betalen.”

Ook stelen scammers gegevens via nep FIFA-winkels. Met neppe producten proberen ze gebruikers hun gegevens in te laten vullen, die ze vervolgens kunnen verkopen.

Crypto- en NFT- scams

Eén scam-categorie heeft te maken met onze tak van sport: crypto. “Er is een actieve verspreiding van verschillende crypto-fraudes, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van de populariteit van NFT’s.” aldus Kaspersky. Deze scams kunnen mensen vragen om te wedden op een wedstrijd en op die manier cryptocurrency of NFT’s te winnen.

Ze zullen gebruikers vragen om je walletgegevens in te voeren, want hoe wil je anders een prijs ontvangen? Zoals je misschien al verwacht krijg je geen prijs, maar kom je van een koude kermis thuis. De oplichters halen de wallet en al het spaargeld van gebruikers leeg zodra ze alle gegevens hebben.

Daar blijft het niet bij. Kaspersky zegt ook het volgende over nep-cryptoinvesteringen:

“Een andere regeling is cryptobeleggingsfraude. Fraudeurs creëren actief echte munten en overtuigen een gebruiker om erin te investeren, terwijl ze het slachtoffer potentiële muntgroei beloven. In werkelijkheid zijn deze bijna nooit een succes en hebben gebruikers geld uitgegeven aan iets dat zich nooit zal ontwikkelen,” aldus het bericht. Wees dus voorzichtig!


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.