Percentage illegale crypto-transacties daalt

Het percentage van onwetmatige transacties met crypto is in het jaar 2021 en het eerste kwartaal van 2022 gedaald. Blockchain analysebedrijf CipherTrace heeft een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd waarin het tot deze positieve conclusie is gekomen.

Jarenlang heeft de cryptomarkt op dit vlak veel kritiek gehad, maar jaar op jaar blijkt het aantal criminele transacties met bitcoin en andere cryptovaluta af te nemen. Steeds meer criminelen lijken tot de conclusie te komen dat de openbare transactiegeschiedenis van cryptocurrency’s het niet makkelijk maakt om geld uit het systeem te krijgen.

Afname van ongeveer 77 procent

In totaal is het percentage van criminele transacties met cryptovaluta van de periode 2020 tot 2021 en het eerste kwartaal van 2022 met ongeveer 70 procent afgenomen. Volgens de schattingen van CipherTrace vormde illegale activiteiten in 2020 nog tussen de 0,62 procent en 0,65 procent van het totale volume. In 2021 is dat percentage teruggevallen naar 0,10 tot zelfs 0,15 procent.

Hierin moet uiteraard ook meegenomen worden dat het totale volume van 2020 op 2021 een stuk gegroeid is. Het belangrijkste is echter om naar de percentages te kijken en die te vergelijken met het traditionele financiële circuit. Sinds het jaar 200 hebben de grootste banken ter wereld voor meer dan 336 miljard dollar (320 miljard euro) aan boetes te verwerken gehad. Dat is een getal dat bijna net zo groot is als de totale market cap van bitcoin en daarmee zijn waarschijnlijk niet eens alle misstanden aangepakt.

Met de publicatie van dit soort cijfers wordt het in ieder geval een stuk lastiger om bitcoin te bestempelen als gereedschap voor criminelen. Uiteindelijk hebben criminelen ook nog fiatgeld nodig om hun aankopen te doen. Om bijvoorbeeld een huis te kopen, moeten die bitcoin het traditionele financiële systeem in. Vaak lopen criminelen bij hun zoektocht naar de uitgang tegen de lamp. De kans is groot dat de populariteit van crypto voor onwetmatige transacties om deze reden ook afneemt.

Groei van de industrie draagt bij aan veiligheid

De enorme groei die bitcoin en de rest van de industrie in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt draagt volgens CipherTrace ook bij aan deze cijfers. Met het groeien van de industrie neemt ook het toezicht van de autoriteiten toe. Over de hele wereld komen er steeds meer regels en toezichthouders die kennis verzamelen over crypto. Gewapend met die kennis zorgen zij ervoor dat crypto niet verandert in een moderne versie van het Wilde Westen.

Voor bewijs van deze toenemende mate van toezicht hoeven we alleen maar te kijken naar Amerika. Daar heeft president Joe Biden niet lang geleden een zogenaamd uitvoerend bevel gegeven om blockchain technologie en de gevaren die daar aanhangen te onderzoeken. Dat de president van de Verenigde Staten het onderwerp belangrijk genoeg vindt voor grootschalig onderzoek zegt veel over de veranderde status van bitcoin en de rest van de industrie.

Ook in Nederland hebben cryptobedrijven sinds enige tijd de verplichting om zichzelf te registreren bij De Nederlandsche Bank. Om die registratie te verkrijgen moeten bedrijven aan allerlei voorwaarden voldoen die ten goede komen aan de veiligheid van de industrie. Al die regels zijn wellicht niet helemaal in lijn met hoe Satoshi Nakamoto bitcoin ooit bedoeld heeft, maar het zorgt wel voor een afname van onwetmatige transacties met crypto.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.