Centrale bank van Engeland verlaagt rente, gouverneur is tegen bitcoin

In navolging van de Amerikaanse Federal Reserve verlaagt ook de Bank of England de rente met 50 basispunten tot 0,25 procent. Dat maakt de Britse Centrale Bank bekend in een persbericht. Net zoals in Amerika gaat het om een onaangekondigde verlaging. Alles wordt uit de kast getrokken om een recessie te voorkomen, maar is het genoeg?

Economie stimuleren na corona

Volgens het persbericht van de Bank of England wordt de rente verlaagd om de economie te stimuleren na de onzekerheid door de uitbraak van het coronavirus:

“De verlaging van de bankrente helpt het vertrouwen van bedrijven en consumenten op een moeilijk moment te ondersteunen, de kasstromen van bedrijven en huishoudens te verbeteren, de kosten te verlagen en de beschikbaarheid van financiering te verbeteren.”

De stimulerende maatregelen hebben nog weinig effect op de Britse aandelenmarkt. Sterker nog, aandelen blijven vandaag zelfs dalen. Hieronder zie je de grafiek van de FTSE 100, de honderd grootste Britse beursgenoteerde bedrijven.

Even leek het erop dat de koersen zouden herstellen, maar dat bleek van korte duur:
Net zoals bij de Amerikaanse renteverlaging lijkt de markt weinig vertrouwen te hebben in de maatregelen van de Bank of England.

Gouverneur is tegen bitcoin: ‘Wees bereid om al je geld te verliezen’

Eerder deze week sprak Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England de Treasury Committee van het Britse parlement toe. Hij sprak toen over bitcoin en liet geen spaan heel van de cryptocurrency:

‘Als je bitcoin wil kopen, wees dan voorbereid om al je geld te verliezen. Als je het wil kopen, doe dat dan. Maar begrijp dat het geen intrinsieke waarde heeft. Bitcoin heeft nog niet veel bereikt.’

Goede case voor bitcoin

Het zijn economisch onzekere tijden, en dat is een perfecte case voor bitcoin. Bitcoin bestaat sinds 2009, en groeide in tijden van economische voorspoed mee. Maar de cryptocurrency bestaat juist vanwege het falende beleid van centrale banken.

Satoshi Nakamoto ontwierp bitcoin in 2008 en sindsdien zijn alle regels voor de instroom van nieuwe bitcoins bij iedereen bekend. Onverwachte veranderingen zijn onmogelijk, iedereen weet precies waar hij aan toe is. Dat zorgt ervoor dat bitcoin voorspelbaar en transparant is. Dit is het perfecte tijdstip voor bitcoin om zich te bewijzen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.