Ripple vs SEC: hoe lang duurt rechtszaak nog?

De afgelopen jaren is Ripple, een bekend bedrijf met een eigen crypto, in het nieuws vanwege een rechtszaak die is aangespannen door de SEC. Dit staat voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Maar wat houdt deze zaak eigenlijk in? En waarom is het belangrijk?

Aanklacht tegen Ripple en oprichters

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de aanklachten zijn tegen Ripple en zijn oprichters, Brad Garlinghouse en Chris Larsen.

De SEC beweert dat Ripple ongeveer 1,3 miljard dollar heeft opgehaald door de verkoop van een cryptocurrency genaamd XRP, zonder de juiste registratie bij de SEC. Dit betekent dat ze volgens de SEC regels hebben overtreden.

Is XRP van Ripple een security?

Maar wat zijn effecten (securities) eigenlijk? Wel, effecten zijn financiële instrumenten die gebruikt worden om kapitaal op te halen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in een bedrijf.

Als een bepaalde cryptocurrency als een security wordt beschouwd, betekent dit dat het valt onder de regels en voorschriften van de SEC. Dit houdt in dat het bedrijf achter de cryptocurrency zich moet registreren bij de SEC en bepaalde regels moet naleven om ervoor te zorgen dat investeerders beschermd worden.

In het geval van Ripple beweert de SEC dat XRP eigenlijk een security is en daarom onder hun toezicht valt. Ze beweren dat Ripple het heeft verkocht als een beleggingsproduct aan investeerders, wat betekent dat ze zich hadden moeten registreren bij de SEC.

Omdat dit niet is gebeurd, beweert de SEC dat Ripple en zijn oprichters de wet hebben overtreden.

Rechtszaak loopt al sinds december 2020

Dat is in een notendop waar de rechtszaak over gaat. De rechtszaak werd in december 2020 al aangespannen en is nog steeds niet afgerond. Is het zorgelijk dat na drie jaar nog steeds geen besluit genomen is door de rechter?

Die vraag werd gisteren gesteld op Twitter door ene Mr. Huber. Hij verwees naar iets wat Ripple Labs CEO Brad Garlinghouse vorig jaar had gezegd.

Gevaarlijk om voorspellingen over verloop te geven

Garlinghouse had een tijd geleden gesuggereerd dat er binnen enkele weken een beslissing zou worden genomen in de rechtszaak. Ook had advocaat Deaton eerder gezegd dat de rechtszaak binnenkort zou eindigen. Maar dat is nu al meer dan een jaar geleden en er is nog steeds geen definitieve uitspraak.

Daarom wees Mr. Huber erop dat er tegenstrijdige informatie wordt gegeven aan het publiek.

‘Mensen zeggen: ‘Dit is normaal. Het duurt lang, maar dat is normaal,’ maar tegelijkertijd zeggen ze ook: ‘Ja, deze zaak duurt veel langer dan verwacht! Maar je moet begrijpen dat dit de belangrijkste zaak ooit is! GROOTS!’ Wees alsjeblieft consequent.’

Als reactie daarop probeerde advocaat Deaton uit te leggen dat hij vaak als spreker optreedt en dat hij zorgvuldiger moet zijn in zijn bewoordingen. Daarom is het riskant om hem uit de context te citeren.

Deaton vroeg Huber om al zijn eerdere uitspraken over een mogelijke uitspraak in de zaak Ripple vs. SEC in hun geheel te bekijken, in plaats van zich te richten op slechts één woord of uitspraak.

Hoewel hij eerder had voorspeld dat er snel een uitspraak zou komen, zei de advocaat dat de rechter verschillende tijdschema’s voor de uitspraak had vastgesteld. Ook gaf hij aan dat hij verrast was, maar niet geschokt, dat de rechtszaak langer duurde dan verwacht.

‘Het was mijn fout om te denken dat vanwege de grote belangstelling voor deze zaak, de rechter haar uitspraak eerder zou doen dan normaal, gebaseerd op haar eerdere beslissingen.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • nou heb ik nog steeds mijn antwoord niet op de vraag, hoelang duurt de rechtzaak nog tegen ripple.

  5 juli 2023
 • heb beetje het gevoel dat de mensen aan het lijntje word gehouden ..dan is het uitspraak begin jaar dan weer voor de zomer dan weer eind jaar en zo zijn we 3 jaar verder …

  6 juli 2023
 • Je leest zo veel onzin en ondertussen zitten we al 2 a 3 jaar in een Bearmarket

  8 juli 2023
 • ripple and sec are fooling us so People Will bij crypto and after that crypto goes down. watch it carefully. Ripple wint survive this. There is too long too much bla bla bla

  8 juli 2023