Nieuwe update bitcoin zorgt voor meer privacy en smart contracts

Smart contracts op bitcoin? Het komt steeds dichterbij met Schnorr, een van de moeilijkste onderdelen van een grote upgrade. De Schnorr update is toegevoegd aan de bitcoin code en wordt al getest op het testnet. Nu is het nog wachten op de uitrol van Taproot.

Wat betekenen Schnorr en Taproot voor bitcoin?

Om Schnorr en Taproot uit te rollen over het hele bitcoinnetwerk moet een zogenaande soft fork uitgevoerd worden. Dat is een update van de blockchain, zonder dat er een afsplitsing vormt. Nodes en miners moeten hun software bijwerken om Schnorr en Taproot mogelijk te maken. Bij een soft fork kunnen nodes die hun software (nog) niet hebben bijgewerkt toch deel blijven nemen aan hetzelfde netwerk.

Deze soft fork brengt veel nieuwe en verbeterde functionaliteit voor bitcoin. Denk aan meer anonimiteit, schaalvergroting, multi-sig-toepassingen en een nog betere transactiesnelheid. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de upgrade.

Over privacy

Schnorr-signatures (handtekeningen) zorgen ervoor dat meerdere partijen een enkele handtekening kunnen produceren die geldig is voor al hun individuele openbare sleutels. Hierdoor kunnen individuele ondertekenaars van transacties anoniem zijn.

Taproot bouwt hier op verder door de introductie van een nieuwe transactie-uitvoerversie en een nieuwe manier om bestedingsvoorwaarden te definiëren. Mocht je verder de diepte in willen duiken, Interdax schreef hier een goed artikel over.

Moeilijkste deel achter de rug

Pieter Wuille is de ontwikkelaar die de code voor Schnorr signatures heeft samengevoegd met die van bitcoin.  De samenvoeging van het pull-verzoek voor Bitcoin Improvement Proposal 340 (BIP-340) in de masterbibliotheek van het protocol is een belangrijke mijlpaal voor het ontwikkelingsteam.

Bitcoin-ontwikkelaar Nicolas Dorier beschrijft het als het meest gecompliceerde deel van het proces. Dorier zegt dat nu dit achter de rug is, de rest van Taproot snel zal volgen.

Dorier heeft al een eenvoudige smart contract ontwikkeld met behulp van BIP-340, waarbij met 1 bitcoin wordt gegokt op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Smart contracts op bitcoin

Bovenstaande tweet komt van bitcoin ontwikkelaar Sanket. Hij zegt dat de volgende stap in de upgrade het samenvoegen van Taproot-pullverzoeken wordt, gevolgd door de soft fork. De uiteindelijke beslissing wordt overgelaten aan miners en de vraag van het netwerk. Uiteindelijk schrijven de hoofdontwikkelaars alleen de code maar het hele netwerk beslist of de soft fork doorgaat.

Ofwel, willen we smart contracts op bitcoin of houden we het bij de huidige versie van het protocol. Mochten smart contracts mogelijk worden op de blockchain van bitcoin, dan kan begonnen worden met marktaandeel afsnoepen van andere blockchains zoals Ethereum, EOS en TRON.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • u kunt altijd geld verdienen op altcoins, ze zijn snel en gemakkelijk ontgonnen, in tegenstelling tot bitcoin. Krypton uit het utopia ecosysteem wordt bijvoorbeeld alleen op RAM gewonnen en wordt goedkoop verkocht.

    15 september 2020

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.